< Terug naar overzicht

Bullebakken verdienen meer

Vriendelijkheid op de werkvloer wordt lang niet altijd beloond. Aardige mensen verdienen minder dan onvriendelijke werknemers.

Dat concluderen onderzoekers van onder andere de Cornell University en de University of Notre Dame. De wetenschappers verzamelden de gegevens van 3500 werknemers en probeerden het verband te achterhalen tussen hun persoonlijkheid en hun salaris.

Ook wanneer er rekening werd gehouden met hun opleiding, bleek persoonlijkheid een grote invloed te hebben op het salaris. Mannen die anderen graag helpen, verdienden gemiddeld 18 procent minder dan mannen die zich meer egocentrisch opstellen. Onvriendelijke vrouwen hebben 5 procent meer salaris.

Volgens de onderzoekers houden aardige mannen zich niet aan conventionele sekserollen en horkerige mannen wel. Deze laatste strategie betaalt uit. Ook durven onaardige mensen hogere salariseisen te stellen.

De onderzoekers menen dat werkgevers zich vaak niet bewust zijn dat zij onaardigheid belonen. Beloningsystemen zijn meestal gunstig voor zeer competatieve en niets ontziende werknemers. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het blad Journal of Personality and Social Psychology.

Bron: PW Intermediair

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen