< Terug naar overzicht

Brussel verwacht sterke klim in werkgelegenheid

Brusselse werkgevers zijn van plan om in het volgende kwartaal hun personeelsbestand met 11% uit te breiden. Dat optimisme is opvallend omdat voor het afgelopen kwartaal een groei van amper 2% werd voorspeld. De positieve voorspelling is voor rekening van Manpower, dat niet alleen in Brussel of België, maar in 23 landen over de hele wereld naar de tewerkstellingsverwachtingen van werkgevers peilde. Duitsland is voor het eerst sinds 2003 optimistisch.

“Hoe zal de totale werkgelegenheid in uw onderneming zich in het komende kwartaal, tot het einde van september 2005, ontwikkelen ten opzichte van het huidige kwartaal?” Deze vraag stelde uitzendbedrijf Manpower aan 45.000 werkgevers in 23 landen. Ditmaal werden Zwitserland en India aan het lijstje toegevoegd.

Voor ons land is het opvallend dat Brussel een groei van 11% verwacht, in vergelijking met de +2% in maart 2005. De verwachtingen zijn nog positiever in Vlaanderen, met +13%, weliswaar een daling van 4% tegenover de voorspelling over het afgelopen kwartaal (+17%). In Wallonië blijft de prognose op +4% steken, nu al voor het achtste kwartaal op rij. Het Belgisch optimisme is het sterkst in de sector financiële diensten, verzekeringen, vastgoed en diensten aan bedrijven en in de bouwnijverheid (beide +14%). Ook de industrie verwacht een groei, met 10%.

In op één na alle landen verwacht men een uitbreiding van het personeelsbestand. Toch is in maar 8 van de 23 deelnemende landen de kwartaalvoorspelling gunstiger dan drie maanden geleden. Vooral de Europese landen denken aan personeelsuitbreiding. Noorwegen en Ierland zijn (opnieuw) het meest optimistisch en ook in het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Spanje verwacht men sterke groei. Zwitserland, Nederland, Italië, Frankrijk en Duitsland zijn het minst enthousiast. Onze oosterburen laten zich wel voor het eerst sinds hun deelname aan de enquête in 2003 positief uit over de verwachte werkgelegenheid. In de Verenigde Staten houdt de positieve tendens aan, net als in de afgelopen zes kwartalen. In Japan en China vrezen de werkgevers voor een daling van de rekruteringsactiviteit.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen