< Terug naar overzicht

Bruggepensioneerde vindt iets vaker werk

Het perspectief op brugpensioen doet de doorstroom naar werk fors dalen, al is het remmend effect iets kleiner geworden. Ook na intensieve begeleiding gaat slechts een kwart van de ontslagen 50-plussers weer aan het werk. Maar het remmend effect is de jongste jaren wel afgenomen.

Dat leren VDAB-cijfers over de ruim 45.000 Vlaamse werknemers die sinds midden 2006 het slachtoffer werden van een collectief ontslag. Ze kwamen terecht in een tewerkstellingscel, die hen gedurende minstens zes maanden intensief begeleidde bij het zoeken naar een job.

De VDAB bekeek hoeveel werknemers na die zes maanden effectief weer aan het werk waren. Het vergeleek twee periodes: van mei 2006 tot maart 2009 en van april 2009 tot juni 2011. Die breuklijn is niet toevallig gekozen. In april 2009 werd een nieuwe wetgeving van kracht waarbij nog meer werd ingezet op de activering van ontslagen werknemers. Tegelijk werd de impact van de crisis rond dat moment volop voelbaar op de Vlaamse arbeidsmarkt. Daardoor daalde de doorstroming naar werk voor alle ontslagen werknemers van 53,6 naar 49,3 procent.

Uit de cijfers voor de 50-plussers kunnen drie conclusies getrokken worden:
 • Amper een kwart van de 50-plussers vindt een nieuwe job. Dat is slechts de helft van de score voor de hele doelgroep.

 • Het maakt een heel groot verschil of bij een herstructurering al dan niet een beroep wordt gedaan op vervroegd brugpensioen, of zoals dat nu officieel heet: werkloosheid met bedrijfstoeslag. In bedrijven met zo'n regeling ligt de doorstroming naar werk bij de 50-plussers tot drie keer lager dan waar geen beroep wordt gedaan op vervroegd brugpensioen.

 • Het 'desactiverende' effect van het brugpensioen is de jongste jaren kleiner geworden. Voor april 2009 stroomde slechts 12,7 procent van de oudere werknemers na een herstructurering met brugpensioen door naar werk. In de periode erna was dat toch al 17,7 procent. Dat is opmerkelijk, omdat tegelijk de kans op een nieuwe job daalde bij de groep zonder brugpensioen.


 • Ook opmerkelijk is dat vervroegd brugpensioen zelfs gevolgen blijkt te hebben voor werknemers tussen 45 en 49 jaar. Ofschoon zij te jong zijn voor brugpensioen, ligt ook hun doorstroming naar werk 5 tot 7 procentpunten lager als bij een herstructurering een beroep wordt gedaan op het stelsel.

  Van de 1751 bruggepensioneerden die het statuut kregen nadat ze tussen juli 2010 en oktober 2011 ingeschreven waren in een tewerkstellingscel, zijn er welgeteld 74 (of 4,2 procent) weer aan het werk gegaan. Al kunnen optimisten opmerken dat dit nog steeds een vooruitgang is. In de periode ervoor bedroeg de doorstroming naar werk 2 procent.

  De voorgaande cijfers slaan enkel op vervroegd brugpensioen na een herstructurering. De veel talrijkere 'gewone' bruggepensioneerden moeten nog altijd niet beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt.

  Bron: De Tijd

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen