< Terug naar overzicht

Britten experimenteren met vierdagenweek

Niet minder dan zeventig bedrijven en 3.300 werknemers starten in Groot-Brittannië een proefproject met een werkweek van vier dagen. Het principe is dat de werknemers tachtig procent werken voor honderd procent loon. Ze engageren zich wel om gedurende die verminderde werktijd honderd procent productief te zijn. Ondertussen kijken we van over het Kanaal vol aandacht mee...

Zeventig Britse bedrijven uit allerlei sectoren en meer dan 3.300 werknemers zijn begonnen met een vierdaagse werkweek zonder loonverlies. Dat is het grootste pilootproject met een vierdaagse werkweek ooit. Het proefproject heeft een looptijd van zes maanden en is een organisatie van 4 Day Week Global, in samenwerking met denktank Autonomy, de 4 Day Week UK Campaign en onderzoekers van de Universiteit van Cambridge, de Universiteit van Oxford en Boston College. Onderzoekers zullen met elke deelnemende organisatie samenwerken om het effect op de productiviteit in het bedrijf en het welzijn van de werknemers te meten. Ze hebben ook oog voor het effect op het milieu en de gelijkheid van vrouwen en mannen.

Juliet Schor, hoogleraar sociologie aan Boston College, en hoofdonderzoeker van de pilot, zei: “Ik ben verheugd dat ik als onderzoeker betrokken ben bij dit experiment. We zullen analyseren hoe werknemers reageren op het hebben van een extra vrije dag, in termen van stress en burn-out, werk- en levenstevredenheid, gezondheid, slaap, energiegebruik, reizen en vele andere aspecten van het leven. De vierdaagse werkweek wordt algemeen beschouwd als een drievoudig dividendbeleid - het helpt werknemers, bedrijven en het klimaat. Onze onderzoeksinspanningen zullen dit allemaal uitdiepen."

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen