< Terug naar overzicht

Brits bedrijf overweegt menstruatiebeleid in te voeren

Een organisatie in Bristol wil zijn vrouwelijke werknemers de kans geven om enkele dagen vrij te nemen tijdens hun menstruatie. Dat zou de productiviteit en de creativiteit ten goede komen. Het bericht leidde tot een storm van (zowel positieve als negatieve) reacties.

Bex Baxter, de vrouwelijke CEO van het bedrijf Coexist dat met het plan uitpakte, licht haar idee toe: “Ik heb in de loop der jaren al aan veel vrouwen leiding gegeven, en ik heb vrouwen gezien die ineenkrimpen van de pijn door hun menstruatie. Desondanks vinden ze dat ze niet naar huis kunnen gaan, omdat ze zichzelf niet als ziek beschouwen. En dat is niet fair.”

Bij Coexist, dat een gemeenschapscentrum beheert, werken 31 mensen, onder wie 24 vrouwen. Als de werkneemsters tijd en aandacht kunnen hebben voor het ‘natuurlijke ritme’ van hun lichaam, zullen ze gelukkiger en productiever worden, meent Baxter. “Het is een verkeerde opvatting dat een bedrijf minder productief wordt als de werknemers vrij nemen. Het werk moet gewoon gesynchroniseerd worden met de natuurlijke lichaamscycli. Voor vrouwen is de menstruatie er daar één van.”

Taboe in het Westen doorbreken

Baxter wil met haar plan het taboe rond menstruatie eindelijk doorbreken. Coexist is het eerste bedrijf in Groot-Brittannië dat zo’n menstruatiebeleid uitwerkt. Elders in de wereld bestaat het al: in delen van China, maar ook in Indonesië, Zuid-Korea, Taiwan en Japan hebben vrouwen er wettelijk recht op.

Bron: The Guardian (theguardian.com) en De Standaard (standaard.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen