< Terug naar overzicht

British Airways veroordeeld wegens discriminatie

Luchtvaartmaatschappij British Airways heeft zich volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens schuldig gemaakt aan discriminatie door een stewardess te verbieden een kruisje te dragen. Een Brits ziekenhuis mocht een verpleegster wel vragen haar halsketting met een kruis niet te dragen.

De Britse luchtvaartmaatschappij stuurde in 2004 een grondstewardess naar huis omdat ze weigerde zich aan de regel te houden die het zichtbaar dragen van religieuze symbolen verbiedt. De vrouw voelde zich gediscrimineerd om haar geloofsovertuiging en eiste een schadevergoeding.

Hoewel een Britse rechter British Airways gelijk gaf, wordt de luchtvaartmaatschappij teruggefloten door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Die oordeelde dat artikel 9 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens werd geschonden.

Drie andere Britse werknemers die naar het Europees Hof voor de Rechten van Mens stapten omdat ze zich gediscrimineerd voelden omwille van hun christelijk geloof, kregen evenwel ongelijk.

Eén van hen was een verpleegster die door het ziekenhuis overgeplaatst was naar een bureaufunctie omdat zij weigerde haar halsketting met een kruis uit te doen tijdens haar werk met patiënten. Het hof oordeelde dat het ziekenhuis haar om medische en veiligheidsredenen mocht overplaatsen.

Ook twee andere werknemers vingen bot. Zij werden ontslagen omdat ze weigerden bepaalde taken uit te voeren, omdat die een goedkeuring zouden betekenen van homoseksualiteit, wat indruiste tegen hun religieuze opvattingen.

De uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens hebben rechtskracht in alle 47 landen die deel uitmaken van de Raad van Europa.

Bron: People Management

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen