< Terug naar overzicht

Brexit: goed voor Britse werknemers?

Laten we nog even aannemen dat de Brexit er ooit komt, al of niet met een deal. Wat betekent dat dan voor Britse werknemers en werkgevers? We gingen te rade bij het Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), de meer dan 150.000 leden tellende beroepsorganisatie van onze collega’s op Het Eiland.

Tot nog toe zijn er geen tekenen dat er binnenkort grote collectieve ontslagrondes aan de orde zullen zijn. Ook de meeste Britse ondernemers blijven optimisten, hun aanwervingsperspectieven liggen een stuk hoger dan voor het referendum in 2016. Misschien denken zij dat het nooit tot een harde Brexit komt?
Wat er ook van zij, de Britse werkgevers kampen met een zeer ernstige krapte op de arbeidsmarkt, die erger is geworden door de uitslag van het Brexit-referendum. De instroom van werknemers uit de Europese Unie is tussen begin 2016 en begin 2018 gedaald met maar liefst 95 procent. Gecombineerd met een aanhoudende grote vraag naar arbeidskracht en een lage werkloosheidsgraad, levert dit voor veel werkgevers zware hoofdbrekens op.

De concrete gevolgen laten zich voelen.
• Een toenemend percentage werkgevers rapporteert moeilijkheden om de jobs in te vullen.
• Het aantal bedrijven dat het lastiger heeft om noodzakelijke en gewenste werknemers bij zich te houden, stijgt ook.
• Het aantal kandidaten per vacature – zowel voor laaggeschoolden, middengeschoolden als hooggeschoolden – daalde spectaculair en bereikt dieptepunten.
• Naast de ingestorte instroom van EU-werknemers is ook de onrust en de onzekerheid bij de nog aanwezige ‘continentals’ toegenomen.
• Ongeveer de helft van de ondernemingen zocht zijn toevlucht tot loonsverhogingen om zowel de instroom als de retentie te verbeteren.

Tot vandaag hebben de werknemers alleen maar gewonnen bij het Brexit-spektakel: hoger loon, meer pampering, meer werkzekerheid, meer keuze om van job te veranderen, meer opleidingen. Maar dat is dus vandaag. Morgen kan het helemaal anders zijn.

Om af te sluiten toch nog dit: zeer grote meerderheden werkgevers uit alle sectoren geven uitdrukkelijk aan dat zij met EU-onderdanen willen voortwerken en er blijven aanwerven. Zij weten waarom.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen