< Terug naar overzicht

Brexit: aantal Europeanen dat job zoekt in het Verenigd Koninkrijk in dalende lijn

Europese werknemers zijn steeds minder geneigd een baan te zoeken in het Verenigd Koninkrijk. De interesse is overal afgenomen, het meest in Duitsland, Frankrijk, België en Spanje.

Sinds begin 2017 is het aantal personen in andere EU-landen dat online naar een baan in het Verenigd Koninkrijk zoekt, met 18 procent afgenomen. Dit is de sterkste daling sinds het land in juni 2016 instemde met een Brexit. De daling is zelfs zo groot, dat het percentage 11 procent lager ligt dan vlak na de uitslag van het referendum. Daarentegen neemt het aantal zoekopdrachten naar banen in tegenovergestelde richting juist toe: het aantal Britten dat werk zoekt in andere EU-landen, stijgt al sinds begin januari 2017. Dat blijkt uit nieuwe data van vacaturesite Indeed.

Nu artikel 50 van kracht is, is er een nog scherpere en langdurigere daling in de interesse in Britse banen dan tijdens de dalingen die direct na het referendum plaatsvonden. En nu de Brexit werkelijkheid wordt, neemt de druk op de Britse arbeidsmarkt toe. Het is duidelijk dat een Britse arbeidsmarkt met minder Europese werknemers te maken zal krijgen met complexe uitdagingen die - om ontwrichting te voorkomen - zo snel mogelijk moeten worden opgelost.

Afhankelijke arbeidsmarkt

Een andere analyse van officiële ONS-data (Office for National Statistics) toont hoe afhankelijk het Verenigd Koninkrijk is geworden van Europese werknemers. Uit deze data blijkt dat één miljoen (44,3 procent) van de nieuwe banen die sinds 2008 in het land zijn gecreëerd, zijn opgevuld door werknemers uit andere EU-landen. Die afhankelijkheid is het grootst in de productie- en hospitality-branche. Buitenlandse Europese werknemers vullen maar liefst een kwart (26 procent) van de banen in deze sectoren in.

Als de Brexit leidt tot het weren van Europese werknemers of als de Britse economie hierdoor verslechtert, zoeken Europese werkzoekenden hun heil ongetwijfeld ergens anders. Daarnaast bevindt de Britse werkloosheid zich op het laagste punt in 40 jaar tijd. Talent wordt steeds schaarser en veel werkgevers hebben moeite met het vinden van de juiste medewerkers.

Zelfs nu, met vrije toegang tot Europese werknemers, staat de Britse arbeidsmarkt onder druk. Het is daarom belangrijk dat men zich realiseert dat zowel de Britse arbeidsmarkt als de gehele economie op het spel staat. Zeker nu de Brexit-onderhandelingen daadwerkelijk zijn begonnen.

Bron: Indeed (indeed.com)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen