< Terug naar overzicht

BP vernieuwt en stimuleert online-leren

De Britse energiereus BP zocht een manier om medewerkers snel en efficiƫnt te kunnen helpen wanneer ze iets moeten aanleren. Online-leren bracht het antwoord, maar dan wel in een stijlvol, nieuw jasje.

Om de efficiëntie van opleiding en ontwikkeling te verbeteren, vroeg BP de medewerkers heel eenvoudig hoe ze konden helpen. Dat uitgangspunt is bedoeld om medewerkers op het juiste moment met de juiste inhoud vooruit te kunnen helpen. Al gauw viel er een duidelijke nood op aan een beter begrip van de manier waarop de verschillende afdelingen van het concern samenwerken. Vele medewerkers klaagden dat ze niet begrepen hoe alles bij elkaar aansloot.

Zo’n vraag is gemakkelijk te beantwoorden met een klassieke klassikale presentatie. In plaats daarvan ontwikkelde BP een driedimensionale animatie die beschikbaar is op de tablets van de medewerkers. De ‘cursisten’ klikken gewoon op de beelden om meer uitleg te krijgen en er is voldoende interactiviteit ingebouwd. Ieder kan het doen wanneer het past en op eigen tempo.

Deze werkwijze is nu wijdverbreid bij BP, zo legde Nick Shackleton-Jones, BP’s directeur informele en online-opleiding, uit op de Learning & Development Show van de Britse HR-beroepsorganisatie CIPD. Uiteraard gaat het niet alleen om video en animatie, er wordt ook gebruik gemaakt van ‘serious gaming’ en checklists. Die laatste zijn ondertussen bijzonder populair.

Zo’n checklist biedt nu ook tal van mogelijkheden. Je kan vlug iets raadplegen, maar je kan ook doorklikken om meer te weten te komen en steeds dieper op de zaken in te gaan.

De opleidingsdirecteur waarschuwt wel dat deze aanpak alleen werkt als de programma’s gebruiksvriendelijk zijn en de inhoud nuttig is. Nog een tip: zorg zeker voor een stijlvol ontwerp. Zodra medewerkers een programma lelijk gelay-out of verwarrend vinden, worden ze niet bepaald aangetrokken.

Bron: CIPD (cipd.co.uk), People Management (cipd.co.uk/pm/peoplemanagement)


1 reactie

  • Op 09 juni 2015 om 10u32, zei Bart Minnen:

    Beste, wat wordt precies bedoeld met 'checklists' in dit artikel?

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen