< Terug naar overzicht

Bouw: meer tijdelijke, minder vaste werknemers

Sinds begin dit jaar zijn meer dan 2500 jobs verloren gegaan in de Vlaamse bouwsector. Het aantal uitzendarbeiders zit daarentegen in de lift.

Volgens de Bouwunie verloor de Vlaamse bouwsector in de eerste jaarhelft meer dan 2500 bouwvakkers. Op 3 jaar tijd is het jobverlies opgelopen tot meer dan 7300. Ondertussen stijgt het aantal buitenlanders dat hier actief is (vaak niet legaal) op exponentiële wijze.

17% van de Vlaamse bouwbedrijven werkt vandaag met minder personeel, 10% met meer. 22% denkt in de toekomst minder werknemers in dienst te hebben dan vandaag, terwijl slechts 12% zegt dat het er meer zullen zijn. Ze verklaren niet te kunnen opboksen tegen de goedkope concurrentie.

Het volume uitzendarbeid in de bouw daarentegen bereikte een piek van 1,1 miljoen uren in het tweede kwartaal van 2013. Sinds het wegvallen van het verbod op uitzendarbeid in de bouwsector in 2002 kende uitzendarbeid een opmerkelijk groeipad.

In 2013 werkten ruim 9600 uitzendkrachten als arbeider bij nagenoeg 3200 bouwbedrijven. Dit komt neer op 1,4% van alle gepresteerde dagen in de bouwsector. We stellen bovendien vast dat de tewerkstelling van uitzendkrachten in de bouw verder blijft toenemen, dit in tegenstelling tot gewone loontrekkende tewerkstelling, die onder druk staat.

Bron: Bouwunie/Federgon

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen