< Terug naar overzicht

Boete voor sectoren die weinig opleiden

Een aantal economische sectoren krijgt van federaal minister van Werk Joëlle Milquet (CDH) een administratieve boete van 0,05 procent van de loonmassa. Het geld moet dienen voor extra opleiding. De aanleiding tot de boete is een te klein aanbod aan bijkomende vorming en opleiding.

Volgens de wet zijn Belgische bedrijven verplicht om jaarlijks 1,9 procent van hun brutoloonkosten in vorming te investeren. Sectoren die de norm niet halen, moeten bijkomende opleidingsinspanningen in hun cao opnemen. In het interprofessioneel akkoord 2007-2008 en het Generatiepact was in extra opleiding voorzien, net als in een boete voor wie tekortschoot.

Minister Milquet past die boete nu voor het eerst toe. Tot grote verontwaardiging van de kmo-organisatie Unizo: “Voor veel betrokken sectoren zijn opleiding en bijscholing een evidentie en ze vergeten die strikte formule toe te passen en/of uitdrukkelijk op te nemen. Maar enkel steunen op een administratieve vergetelheid om sectoren aan te pakken, is onbegrijpelijk.”

Volgens Unizo hebben de sancties verstrekkende gevolgen voor ondernemers uit de geviseerde sectoren, zoals elektriciens, garagehouders, zelfstandige kleinhandelaars, apothekers of begrafenisondernemers. In totaal zou het gaan om zo'n 80 sectoren. De elektrosector is één van de grotere. Die moet dik 300.000 euro betalen, verdeeld over 4000 werkgevers en 26.000 werknemers.

Unizo ijvert ervoor dat Milquet ook vormingsbewijzen aanvaardt als bewijs voor de geleverde opleidingsinvesteringen en de boetes intrekt.

Bron: Unizo

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen