< Terug naar overzicht

Boekhouders en controllers zijn gegeerd in België

In België is dit jaar 13% van de bedrijven van plan zijn boekhoudkundig en financieel team uit te breiden, tegenover 6% in 2004. Die uitbreidingsplannen bespeurt men ook in de ons omringende landen. Duitse en Belgische ondernemingen hebben de meeste moeite om gespecialiseerd personeel te vinden.

Robert Half International stelde net als vorig jaar een financial recruitment index op, op basis van een enquête bij HR- en financiële managers in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, Duitsland, Nederland, België, Tsjechië, Australië en Nieuw-Zeeland. Internationaal blijkt de behoefte te bestaan om het financiële en boekhoudkundige team van de onderneming verder uit te breiden. In België koestert dit jaar 13% van de respondenten dat plan, tegenover 6% vorig jaar. Het internationaal gemiddelde ligt wel hoger, op 17%. Opvallend is dat geen enkel Belgische bedrijf op het moment van de enquête overwoog om te snoeien in het financieel team. Internationaal speelt toch 3% van de ondernemingen met die gedachte. In Nederland zelfs 6%, in Ierland 8%.


Dat Belgische bedrijven niet willen snoeien in het personeelsbestand, heeft allicht te maken met de werkdruk. Een hoge 77% van de Belgische ondervraagden zegt dat de werkdruk op het financieel team blijft toenemen. Alleen in Duitsland ligt dat percentage hoger, op 84%. In de andere landen schommelt het rond de 50%. Die toenemende werkdruk is voor één op vier Belgische managers de belangrijkste reden om extra personeel aan te werven. Voorts zoekt 21% van de bedrijven nieuwe medewerkers om op de economische groei te anticiperen.


In ons land ondervindt slechts een minderheid (47%) geen problemen om gespecialiseerd personeel te rekruteren. Alleen Duitse bedrijven vinden nog moeilijker de juiste personen. In Ierland lukt dat probleemloos bij 76% van de bedrijven, in Nederland en Groot-Brittannië bij 71%. Ondanks de moeizame rekrutering zijn de Belgische managers er het minst toe bereid (5%, gemiddeld 10%) om voor financiële specialisten meer te betalen dan de marktprijs. De vraag naar controllers is in België erg hoog (37%) en 25% van onze bedrijven zoekt een boekhouder.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen