< Terug naar overzicht

Boek: ‘Mens en Organisatie’ – Dries Berings, Styn Grieten en Trui Steen

Het boek ‘Mens en Organisatie’ van Dries Berings, Styn Grieten en Trui Steen wordt door menig student gestudeerd. En dat hoeft niet te verbazen. Deze bijna vierhonderd pagina’s tellende knaap biedt een grondige introductie in denkbeelden over mens en organisatie. Het is een inleidend werk dat de nodige thema’s afvinkt zoals organisatieleer, managementkaders, organisatiecultuur. Begin dit jaar ging het boek voor de vijfde keer in druk. Dat, en de literatuurlijst van wel 32 pagina’s, zegt veel. Het is een klassieker die naast theoretische raamwerken en wetenschappelijke inzichten is doorspekt met voorbeelden uit de praktijk. Op die manier blijft het geheel luchtig, evenwichtig, en voor sommigen herkenbaar.

Wandeling

In de eerste hoofdstukken geven de auteurs een beknopt overzicht van het vakgebied: wat is het doel? Wie of wat is het object? Daarbij gaan ze dieper in op de complexe relatie tussen mens en organisatie. In het tweede deel maken Berings, Styn en Steen een korte wandeling doorheen de geschiedenis van het managementdenken en halen ze oude bekenden zoals Taylor, Mayo en Maslow van stal. Stromingen binnen het vakgebied worden verklaard, denk maar aan het revisionisme, om dan uiteindelijk de overgang te maken naar concepten die zich minder gemakkelijk laten vertalen naar definities zoals motivatie, welbevinden en stress op het werk.

Dries Berings, een van de drie auteurs, is sterk in het bevattelijk maken van gespecialiseerde kennis. Net daarom wordt zijn terugkerende column in HR Square, die hij samen met zijn dochter Eline schrijft, zo gesmaakt. Die vlotte stijl vinden we terug in dit boek, waarvan ook de lay-out de informatie begrijpelijk en gestructureerd maakt.

Wie nog niet helemaal thuis is in de zee van kennis over people management, vindt in ‘Mens en Organisatie’ alvast een eerste verfrissende duik. Maar ook voor degene die zich wel al thuis voelen in het landschap, belooft het boek een boeiende reis. Eentje om af en toe naar terug te blikken, om dan te denken: ‘juist, zo zit dat’.

Mens en Organisatie’ van Dries Berings, Styn Groieten en Trui Steen is uitgegeven bij De Boeck.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen