< Terug naar overzicht

Bijzonder alarmerend: Europese jongeren haken af

Het risico van een verloren jongerengeneratie in Europa dreigt. 14 miljoen Europese jongeren of 15 procent van alle jongeren gaan niet meer naar school, hebben geen werk en doen ook geen poging meer om zich bij te scholen of om te scholen. Bijna de helft is werkloos.

Dat blijkt uit een recente studie van Eurofound, het onderzoeksinstituut van de Europese Unie. Naar schatting 15 procent of 14 van de 94 miljoen Europeanen tussen 15 en 29 jaar, is aan het afhaken. Het gaat om jongeren die niet meer naar school gaan, zonder werk zitten en ook geen pogingen meer doen om bij te scholen of te herscholen. Bijna de helft van hen is werkloos.

De groep van deze zogenaamde NEET-jongeren ( Not in Employment, Education or Training) is nog nooit zo groot geweest als in 2011, stelt Eurofound vast. In de leeftijdscategorie 15-24 jaar groeide de groep sinds 2008 aan van 11 tot 13 procent vorig jaar. Bij de groep 25-29 jaar steeg het van 17 naar 20 procent.

NEET-jongeren zijn ook veel minder geïnteresseerd in politiek, weinig of niet sociaal en politiek geëngageerd en worden heel wantrouwig tegenover de maatschappij waarin ze leven.

De sterke toename van de groep NEET-jongeren is niet de enige alarmbel die afgaat, toont de studie aan. De crisis heeft gezorgd voor een zeer snelle en sterke stijging van de jongerenwerkloosheid.

De economische neergang die eind 2008 werd ingezet, heeft al 5,5 miljoen werkloze jongeren extra opgeleverd. Gemiddeld zat vorig jaar in de 27 EU-lidstaten 21,4 procent van de jongeren tussen 15 en 24 jaar zonder werk.

Bron: De Standaard/De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen