< Terug naar overzicht

Bijna zeven op tien Belgische managers geeft hogere salarissen aan nieuwe werknemers

Bedrijven passen steeds vaker hun verloning aan om nieuw talent aan te trekken op de competitieve arbeidsmarkt. 67 procent van de ondervraagden geeft aan een hoger loon uit te keren aan nieuwe werknemers dan aan huidig personeel in vergelijkbare functies. 55 procent plant het verschil in verloning bij een volgende opslagronde weg te werken. Dat blijkt uit onderzoek van Robert Half.

De war for talent legt druk op bedrijven. Ze voelen zich steeds vaker genoodzaakt hogere lonen aan te bieden. Tegelijkertijd willen ze huidige werknemers tevreden houden. Bovendien spreken werknemers onderling steeds opener over verloning. Dat maakt dat bedrijven snel werk willen maken van een volgende opslagronde. Eén op drie gaat zelfs voor onmiddellijke actie en wil lonen meteen gelijktrekken.

“Nieuw talent aantrekken is één ding, maar wat even belangrijk is, is ervoor zorgen dat huidige werknemers zich gewaardeerd blijven voelen. Daarom is het cruciaal dat werkgevers de eventuele loondiscrepantie wegwerken en voorbereid zijn op vragen van werknemers. Voldoende context en loonsperspectief bieden is hierbij fundamenteel”, zegt Jeroen Diels, Director bij Robert Half.

Niet alleen in België

Dat een hoger loon voor nieuwe werknemers geen louter lokale trend is, blijkt ook uit de Europese cijfers. In Europa betaalt iets minder dan 6 op 10 (59 procent) bedrijven hogere lonen aan nieuwe werknemers in vergelijkbare functies. Op Europees niveau mikt 55 procent van de bevraagde bedrijven op een aanpassing van de lonen voor huidige werknemers in de volgende opslagronde. In lijn met de aanpak van de Belgische bedrijven is in Europa ook 34 procent van de bedrijven van plan de salarissen direct te verhogen.

"Dit is een trend die we al enkele jaren waarnemen. Het betalen van hogere lonen aan nieuwe werknemers is deels een gevolg van de war for talent, maar ook de inflatie zal hier zeker voor iets tussen zitten Bij het veranderen van job willen kandidaten er niet alleen voor zorgen dat zij hun huidige levensstandaard behouden, maar deze ook verbeteren. Dit heeft een bijkomend effect op de loonsverwachtingen", aldus Jeroen Diels.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen