< Terug naar overzicht

Bijna helft wil terug halftijds naar ‘het’ werk van zodra het mag

Liefst 47 procent van de Belgische werknemers wil terug halftijds naar kantoor van zodra dat opnieuw mag. Voor bijna vier op tien respondenten is ook de vaccinatie doorslaggevend om terug halftijds naar kantoor te gaan.

De gegevens komen uit een enquête van Acerta en StepStone bij 3.000 werkende Belgen.
Het Overlegcomité besliste op dinsdag over een geleidelijke terugkeer naar de werkvloer vanaf juni. Heel wat Belgen zijn het volledige thuiskantoor beu. Maar liefst 47 procent zegt minstens halftijds naar de werkvloer te willen gaan van zodra het terug mag. Voor 39 procent van de bevraagden is de vaccinatie dan weer doorslaggevend om terug halftijds naar kantoor te gaan.
Hannelore Van Meldert, Manager Consult en expert thuiswerk bij Acerta: “Deze cijfers zijn erg opvallend. Dat bijna de helft van de Belgen zonder extra maatregelen bovenop de huidige opnieuw halftijds op kantoor wil zitten, toont aan dat ze voor bepaalde activiteiten ondertussen snakken naar een gemeenschappelijke kantooromgeving. Let wel: onze cijfers gaan over een halftijdse en geen volledige terugkeer naar kantoor. Het is ondertussen duidelijk dat we niet meer met z’n allen voltijds terug naar de werkvloer zullen gaan. Na corona wordt het hybride werken de nieuwe standaard. Waarvoor werknemers dan precies op kantoor zullen zijn, zal van bedrijf tot bedrijf en van functie tot functie verschillen.”

De grote bereidheid om terug naar kantoor te gaan, houdt ook gevaren in voor bedrijven. Meer dan de helft van de werknemers is namelijk nog niet klaar om terug meer dagen per week op de werkvloer door te brengen. Daardoor bestaat het risico op een enorme kloof tussen zij die wel terug naar kantoor willen en de fervente thuiswerkers, die hun home office prima vinden.

Hannelore Van Meldert: “Bedrijven moeten nu hun huiswerk maken: hoe zullen ze de terugkeer naar kantoor in goede banen leiden? Maar ook: hoe zorgen ze ervoor dat teams niet in twee gesplitst worden tussen ‘huismussen’ en ‘kantoormussen’? Teams gaan hier best zelf mee aan de slag om te bouwen aan een thuiswerkformule die voor hen werkt. De terugkeer naar kantoor moet een toegevoegde waarde bieden voor de job. Administratief en kenniswerk kan perfect nog steeds thuis gebeuren, terwijl werknemers voor bijvoorbeeld co-creatie, brainstorm en moeilijke gesprekken elkaar kunnen vinden op de werkvloer. Bedrijven zijn nu al bezig te bekijken hoe ze de toevloed van mensen in hun kantoorgebouwen coronaveilig kunnen organiseren, zodat ze geen nieuwe uitbraken in de hand werken.”

Bron: De gegevens komen van het jaarlijkse onderzoek ‘Talent Pulse’ door Acerta en StepStone. Deze bevraging is in maart 2021 voor de twaalfde keer uitgerold en bereikte meer dan 3.000 werknemers, waarvan 16,6 procent arbeiders en 83,4 procent bedienden.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen