< Terug naar overzicht

Bijna helft vrouwen gaat voor deeltijds, al dan niet gewild

Bij nieuwe aanwervingen gaan vrouwen bijna twee keer zo vaak deeltijds werken dan mannen. Zowel bij mannen als bij vrouwen lag het percentage deeltijdse contracten in 2020 hoger dan in 2019 (+ 9 procent en + 5,4 procent). De jongste en oudste leeftijdsgroepen (<25 en 60+) startten het vaakst in deeltijds dienstverband. In de leeftijdsgroep 45-54 is het overwicht deeltijds werkende vrouwen het grootst: zij gaan 3,5 keer vaker deeltijds werken dan mannen.

Vrouwen die in 2020 een nieuwe job aangevat hebben, deden dat bijna dubbel zo vaak deeltijds dan hun mannelijke collega’s: terwijl een op vier mannen bij nieuwe aanwervingen een deeltijds contract ondertekende, was dat bij vrouwen bijna een op twee. Deze man/vrouw-verhouding (1,9) bleef dezelfde als in 2019.
Het aandeel nieuwe deeltijdse contracten steeg in 2020 licht ten opzichte van het jaar voordien (van 34 naar 36 procent). In 2020 daalde het totale aantal aanwervingen (voltijds en deeltijds) ten opzichte van 2019 met 5 procent voor mannen en met 8 procent voor vrouwen.

Net als in 2019 waren aanwervingen in 2020 iets meer ‘gendergelijk’ verdeeld dan in de huidige werkende populatie: 45,5 procent van de nieuwe contracten ging naar vrouwen en 54,5 procent naar mannen. Dat is beter dan de huidige lopende contracten (42 procent vrouw vs. 58 procent man) en het totale aantal werknemers dat in 2020 in dienst was (41 vs. 59 procent). Maar bij aanwervingen komen vooral de jongste (<25 jaar) en de oudste (60+) leeftijdsgroepen wel vaker in een deeltijdse job terecht, zowel bij mannen als bij vrouwen. Uit eerder onderzoek blijkt dat jongeren iets minder veeleisend zijn op het vlak van type contract, omdat de toegang tot de arbeidsmarkt voor hen vaak moeilijker is. Voor oudere werknemers is de druk om een voltijdse job te zoeken dan weer lager.
Doorheen de loopbaan zijn er echter grotere verschillen merkbaar: vrouwen gaan doorheen hun loopbaan gradueel steeds vaker deeltijds werken wanneer ze een nieuwe job starten, terwijl het percentage mannen dat in geval van een nieuwe job voor deeltijds kiest stabiel blijft tussen 30 en 55 jaar. Tussen 45 en 54 jaar is het overwicht van vrouwen die een deeltijdse job starten het grootst: in die leeftijdscategorie doen ze dit maar liefst 3,5 keer vaker dan hun mannelijke leeftijdsgenoten.

Bron: Securex

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen