< Terug naar overzicht

Bijna helft van de Europese werknemers heeft last van stress

Bijna de helft van de Europese werknemers voelt zich lichamelijk en geestelijk beïnvloed door hun werk. De stress slaat (ongezond) toe.

Dat blijkt uit onderzoek van de vacaturesite StepStone onder 6206 deelnemers in acht Europese landen. Van de ondervraagden, zegt 29 procent dat hun werk nadelig effect heeft op hun gezondheid, terwijl zelfs één op de zeven (15 procent) het gevoel heeft zwaar overbelast te zijn. Meer dan de helft (55 procent) is in staat om werkgerelateerde druk zonder problemen te weerstaan.

Onderling zijn er nogal wat verschillen tussen de Europese landen. Bijna twee derde van de Noorse en Nederlandse respondenten geeft aan geen last te hebben van stress van hun werk.

De Belgische ondervraagden daarentegen zeggen dat ze zich ofwel zwaar overbelast voelen (19 procent) of in ieder geval fysiek en mentaal gevolgen voelen door hun functie (35 procent).

Nederlandse werknemers lijden in vergelijking met andere Europese landen het minst onder werkgerelateerde druk. Van de Nederlandse respondenten zegt slechts 11 procent zwaar overbelast te zijn en 23 procent geeft aan dat hun werk nadelig effect heeft op hun reserves. Dit is ver onder het Europese gemiddelde.

In 2007 had StepStone al een onderzoek gehouden over de werkgerelateerde druk. In vergelijking met beide resultaten, zijn er geen grote veranderingen met betrekking tot het Europese gemiddelde. Maar in sommige landen zijn er interessante verschuivingen.

Terwijl de hoeveelheid van de Duitse werknemers met werkgerelateerde druk is afgenomen (in plaats van één op de vier, klaagt slechts één op de zes personen over duidelijke symptomen van psychische en lichamelijke klachten), zijn de Deense resultaten juist verslechterd. In tegenstelling tot 2007, toen twee op de drie Deense werknemers in staat waren om zonder problemen met stress om te gaan op het werk, is de huidige situatie verergerd: bijna de helft van de ondervraagden lijdt meer en meer onder werkgerelateerde druk.

Bron: StepStone

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen