< Terug naar overzicht

Bijna 8 op de 10 Belgen hebben plezier in het werk (maar dat cijfer daalt naarmate anciënniteit stijgt)

Goed nieuws: bijna 8 op de 10 Belgische werknemers voelen zich geëngageerd en hebben plezier in het werk. Anderzijds blijkt dat bijna een kwart aangeeft een erg hoge ‘herstelnood’ te hebben, wat als een waarschuwing kan worden gezien voor uitputting.

Onderzoek van Attentia bij meer dan 15.000 Belgische werknemers geeft aan dat bijna 80 procent hun ‘werkengagement’ en ‘plezier op het werk’ positief inschat. Wel geeft een kwart van de medewerkers ook een erg hoge herstelnood aan, wat wijst op spanning of vermoeidheid. Een hoge herstelnood kan als een waarschuwing gezien worden voor uitputting, een centraal kenmerk van burn-out.

Grootste stress- en motivatiebronnen

Relatief gezien krijgen ‘loopbaanmogelijkheden’ van de Belgische werknemers de minst positieve scores. In het algemeen schat de Belgische werknemer promotie of financiële groeikansen niet zo hoog in. Verder vallen ook de negatieve scores op voor appreciatie, verloning, arbeidsorganisatie, ontplooiingskansen (vaardigheidsbenutting) en inspraak.

Gelukkig zijn er ook positieve uitschieters die als motivatiebronnen meespelen: jobzekerheid scoort het meest positief, gevolgd door emotionele belasting, belasting fysieke omstandigheden, rolambiguïteit, afwisselende taken, maar ook leiderschap, sociale steun van collega’s en leidinggevende, en het welzijnsklimaat.

Grootste herstelbehoefte bij 35-45-jarigen

Niet de oudste, maar wel de leeftijdscategorie 35-45 jaar geeft aan de hoogste herstelnood te ervaren. Zowel de jongste groep medewerkers (-25 jaar), als de groep 55-plussers geeft minder herstelnood aan.

De studie leert ook dat anciënniteit een duidelijke rol speelt: er is een duidelijke aflopende trend voor anciënniteit. Dit is het meest duidelijk voor plezier in het werk. Alle organisaties staan dus voor de grote uitdaging om een werkklimaat te scheppen waar plezier in het werk en engagement hoog blijven.

Leidinggevenden geven een grotere herstelnood aan, maar tonen tegelijk meer engagement en plezier in het werk. Werklust en -last gaan bij hen dus hand in hand.

Bron: Attentia (attentia.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen