< Terug naar overzicht

Bijna 30 procent van arbeidsovereenkomsten binnen het jaar alweer gestopt

Bijna een op de drie arbeidsovereenkomsten van onbepaalde duur, afgesloten sinds 1 januari 2017, werd binnen het jaar alweer beëindigd. In slechts een op de drie gevallen gebeurt de stopzetting op initiatief van de werkgever.

HR-dienstverlener Acerta analyseerde 35.000 arbeidsovereenkomsten van onbepaalde duur gesloten sinds 1 januari 2017 bij grote ondernemingen en kmo’s. In 30 procent van de gevallen is de nieuwe medewerker binnen het jaar alweer weg. Het jaar voordien was dit voor net geen 25 procent het geval. In 3,7 procent van de gevallen was de nieuwe medewerker al binnen de maand opnieuw weg; 8,2 procent vertrekt na vier tot zes maanden.

Opmerkelijk is dat slechts in een derde van de gevallen het de werkgever is die het initiatief neemt om de arbeidsovereenkomst te verbreken. Het is dus vooral de werknemer die de knoop doorhakt en snel beslist om te vertrekken: in een derde van de gevallen is het een eenzijdige beslissing van de medewerker, in nog een derde van de gevallen gebeurt de beëindiging in wederzijds akkoord.

Een andere opvallende bevinding is dat vooral in kleine ondernemingen nieuwe medewerkers binnen het jaar vertrekken. Ook arbeiders vertrekken net iets vaker vroeger dan bedienden.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen