< Terug naar overzicht

Bijna 15 procent van werknemers nog tijdelijk werkloos in juni

Precies 14,64 procent van de Belgische werknemers uit de privésector was in juni nog een of meer dagen tijdelijk werkloos. Dat is bijna een halvering vergeleken met mei, toen het nog 26,97 procent was. De piek van tijdelijke werkloosheid lag in april, met 34 procent getroffen werknemers. Over de volledige periode maart-juni hebben uiteindelijk 37,52 procent werknemers tijdelijke werkloosheid gekend.

“De piek in tijdelijke werkloosheid is duidelijk voorbij. Maar bij 1 procent van de bedrijven gaat het wel nog om volledige tijdelijke werkloosheid, zo blijkt uit de cijfers van ons coronadashboard van de eerste week van juli. In volle lockdown was dat 12 procent. De verwachting is dat ook de komende maanden steeds minder werknemers tijdelijke werkloosheid zullen kennen. Ondertussen zitten we immers volop in de vakantiemaanden – vastgelegde vakantie primeert op eventuele werkloosheid. Na de zomer, in september, zullen er voor werkloosheid door overmacht nieuwe spelregels gelden”, zegt Nele Mertens, juriste bij het Kenniscentrum van Acerta.

Vanaf 1 september zal tijdelijke werkloosheid door (corona)overmacht niet meer zo toegankelijk zijn. De verwachting is dat de mate van tijdelijke werkloosheid door overmacht van de voorbije maanden een criterium zal zijn voor overmacht na 1 september, voor wie er wel of niet nog een beroep op zal kunnen doen. Nele Mertens: “Uiteraard bestaat ook altijd nog de gewone economische werkloosheid. Voor een eventuele overstap van overmacht naar economische werkloosheid zal er een overgangsregeling zijn. Hopelijk komt er voldoende snel volledige duidelijkheid over de precieze spelregels.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen