< Terug naar overzicht

Bijna 12.000 werkzoekenden opgeleid via individuele beroepsopleiding in 2012

In 2012 werden er 11.882 werkzoekenden opgeleid via een individuele beroepsopleiding (IBO). De VDAB-doelstelling van 13.500 is echter niet gehaald. Ook in 2013 zal de vooropgestelde doelstelling van 15.500 niet gehaald worden. Vooral kleinere kmo’s maken gebruik van dit instroomkanaal.

80 procent van alle IBO’s in Vlaanderen worden afgesloten in ondernemingen met minder dan 50 werknemers. De kleinste ondernemingen (minder dan 5 werknemers) staan in voor 40 procent van alle Vlaamse IBO’s.

Ook volgens sectorenspreiding gaat het om typische kmo-sectoren, zoals bouw (40 procent) en kleinhandel (17 procent) die het grootste aantal opleidingstrajecten voorzien.

De helft van alle IBO’s zijn jongeren tot 25 jaar. Ook twee derde van de instapstages (een stage van maximaal 3 maanden voor een laaggeschoolde jongeren (-25 jaar)) lopen bij een kmo en in het bijzonder voor de functies winkelmedewerker en verkoper binnen de kleinhandel.

Ondernemersorganisatie Unizo vraagt aan de VDAB om bijkomende inspanningen te doen om het jaarobjectief van 2013 te halen en de groei aan te houden in 2014. “De VDAB moet IBO actiever ‘verkopen’ naar werkgever, maar ook aan werkzoekenden, door zelf kandidaten aan te ‘prijzen’.”

Daarnaast ziet Unizo ook een groeipotentieel voor de instapstages. Van de 1166 plaatsen die sinds begin 2013 zijn aangeboden, waren er eind augustus slechts 433 plaatsen ingevuld.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen