< Terug naar overzicht

Bijna 1 op de 5 jobstudenten werkt in het zwart

Alle versoepelingen van de studentenwetgeving en een aangescherpte focus op sociale fraudebestrijding ten spijt, geeft vandaag nog steeds 18 procent van de studenten aan dat ze zonder contract worden tewerkgesteld. Bij de -18-jarigen loopt dat aandeel zelfs op tot 30 procent.

Wetswijzigingen in 2005 en 2012 maakten studentenarbeid interessanter voor zowel studenten als de werkgever. Ondanks die gunstige regeling gaf 18 procent van de duizend studenten die HR-dienstverlener Randstad bevroeg aan dat ze zonder contract werkten. “Uit de analyse van het zwartwerk per sector blijkt dat de horeca (24 procent) en de sector van de vrije tijd (31 procent) nog altijd het meest getroffen zijn. Als we bovendien rekening houden met de omvang van de bedrijven, gaan studenten vaker aan de slag zonder contract in bedrijven met minder dan tien personeelsleden (26 procent)”, concludeert de studie.

Een andere opmerkelijke vaststelling is dat het aantal studenten dat tijdens het schooljaar werkt bijna verdubbelde sinds de eerste peiling in 2004 (54 procent ten opzichte van 30 procent).

Arbeidsduur

Studenten verdienen gemiddeld 2400 euro per jaar, een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar (2285 euro). De mannelijke studenten verdienen gemiddeld heel wat meer dan de vrouwen (3096 euro tegenover 1747 euro). Het verschil wordt grotendeels verklaard door de arbeidsduur. Dit jaar hebben de mannen dan ook gemiddeld 10 dagen meer gewerkt dan de vrouwen (51 dagen tegenover 41 dagen). Maar ook per uur verdienen mannen gemiddeld meer dan de vrouwen: gemiddeld 10,7 euro per uur versus 9,9 euro per uur.

Bron: De Morgen (demorgen.be) en Randstad (randstad.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen