< Terug naar overzicht

Bij verkoudheid zonder doktersattest thuisblijven: wordt dit nieuwe regeling?

Griepcommissaris Marc Van Ranst pleit voor meer verantwoordelijkheid bij zieke werknemers en werkgevers. Ook met een gewone verkoudheid blijven werknemers beter thuis. Zij zijn immers minder productief en kunnen collega’s besmetten. Het zou dan ook beter zijn om een regeling in te voeren om bij een verkoudheid zonder doktersattest te kunnen thuisblijven.

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) roept iedereen met een verkoudheid op thuis te blijven en niet te gaan werken. “Zelfs al ben je niet echt ziek, je blijft beter thuis. Werknemers met een verkoudheid zijn minder productief en besmetten collega's. Toch gaan werken is niet dapper, maar egoïstisch."

Van Ranst deed de uitspraak zondag in het Radio 1-programma Touché en in de krant Het Nieuwsblad. Al hoeft dit niet te betekenen dat een medewerker niet kan werken. Thuiswerken of telewerken kan dan een optie zijn.

Om geldig afwezig te zijn, is een doktersattest nodig. Terwijl een dokter aan een verkoudheid niets kan doen. Daarom pleit Van Ranst voor een systeem zoals in Nederland, waar werknemers een paar dagen per jaar onwettig afwezig mogen zijn, om kwaaltjes zonder doktersattest op te vangen.

Zelfstandigenorganisaties Unizo en NSZ zijn geen voorstander van het idee. “De regel is en blijft dat enkel wie een doktersbriefje kan voorleggen, wettig afwezig mag zijn”, reageert Unizo-topman Karel Van Eetvelt. “Werknemers kunnen nu al in onderling overleg met de werkgever thuis blijven of werken. Maar een systeem waarbij werknemers enkele dagen per jaar onwettig afwezig mogen zijn, is een brug te ver.”

Bron: Het Nieuwsblad

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen