< Terug naar overzicht

Bij het ‘nieuwe werken’ hoort volgens AG ook een nieuw kantoor

Maandag 14 maart keerden AG-werknemers voor het eerst terug naar hun kantoor in Brussel. De vraag is maar of ze hun werkruimte nog herkenden. Het nieuwe gebouw moet tegemoetkomen aan het nieuwe hybride werkritme en dus vooral dienen als ontmoetings- en leerplek. Naast mensen zijn ook vogels en insecten welkom, want er is 1.500 m² extra groen voorzien.

De Belgische verzekeringsmaatschappij heeft al 200 jaar lang haar basis in hartje Brussel. Het in 1995 opgetrokken gebouw in de Nieuwbrug, de noordkant van het centrum, was toe aan een totaalrenovatie. “Met deze campus willen we het welzijn van medewerkers verbeteren”, legt Jan Heyvaert, Chief HR & Sustainability bij AG, uit. “Op deze manier willen we één centrale, aantrekkelijke ontmoetingsplek en opleidingshub creëren om ons zo te positioneren in een snel evoluerende markt. De AG Campus moet het Trafalgar Square worden van AG, het grote plein waar alle medewerkers elkaar kunnen ontmoeten, spontaan of voor een ‘gebeurtenis’ (presentatie, vergadering of opleiding). Vroeger gebeurde dat te weinig en bleven velen hangen in hun vertrouwde silo’s.”

Isoleren met biodiversiteit

Niemand kan vandaag nog ontkomen aan de klimaatwijziging, kantoorgebouwen evenmin. Duurzaamheid was dan ook een belangrijk aspect tijdens de renovatie. Het nieuwe ontwerp laat veel licht en ruimte toe, en voorziet in groene daken die tot meer biodiversiteit leiden. Onze hoofdstad is nu 1500 m² groen rijker. Dat moet, door een mengeling van inheemse, vaste planten een diversiteit aan vogels en insecten aantrekken. Daarnaast bieden de groene daken ook een betere isolatie van temperatuur en geluid.

“Duurzaam bouwen betekent nadenken over circulariteit. Sommige materialen werden gedemonteerd om later op een nieuwe plek te hergebruiken, zoals graniet voor de toog in de lounge, of oude deuren als wanden van de vergaderzalen”, vertelt Thomas Stoffelen, architect van het betrokken bureau evr-architecten.

Kantoor of klaslokaal?

Een oplettend lezer merkt dat AG spreekt over ‘campus’ in de plaats van ‘kantoor’. Dat is bewust, om zo de functie van het gebouw als opleidingscentrum te benadrukken. Bovendien worden AG-medewerkers, omwille van de opening van de campus, de komende twee weken getrakteerd op allerlei workshops en lezingen. De 3000 werknemers van de Brusselse vestiging vertoeven in hun nagelnieuwe campus dus ook een beetje opnieuw achter de schoolbanken.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen