< Terug naar overzicht

Biden en de vakbonden: beste vrienden?

Er was de voorbije dagen enige media-aandacht voor de oprichting van een ‘vakbond’ bij het Amerikaanse Alphabet (Google). Wat stelt dit voor? Dringt het syndicale virus door tot de GAFA-werknemers? Maar vooral: keert de wind voor de vakbonden onder president Biden en krijgen ze meer kansen? In ieder geval wordt de nieuwe federale minister van Werk een gewezen vakbondsleider.

De officiële oprichting op 4 januari van een vakbondsafdeling bij Google maakte internationaal wat ophef en gaf goede moed aan wie voorstander is van ‘meer rechtvaardige arbeidsverhoudingen’ en een minder diepe kloof tussen zij die al dan niet goed betaald het werk doen en zij die gigantisch geld binnenhalen. Voorlopig is dit – helaas of gelukkig, kies maar – slechts een fait divers. De Alphabet Workers Union telde bij de start 226 leden op een totaal van ongeveer 140.000 werknemers van het bedrijf, zegge en schrijve minder dan 0,2 procent. Bovendien is de organisatie niet direct zinnens een erkenning aan te vragen bij de National Labor Relations Board, waardoor zij geen recht op collectieve onderhandelingen krijgt.

Voor het bredere plaatje: in de sector Computer and Maths was in 2019 niet meer dan 4,9 procent van het personeel georganiseerd. Dat percentage bleef de voorbije 20 jaar stabiel. In de VS is 12 procent van de werknemers gesyndiceerd.

Zal Biden een gunstiger klimaat scheppen voor vakbondsvertegenwoordiging? Misschien. Hij steunt alvast een wetsvoorstel dat de Protect the Right to Organize (PRO) heet en dat de wetgeving op arbeidsrelaties gevoelig zou veranderen. Zo zou het moeilijker worden werknemers te classificeren als ‘onafhankelijke aannemers’ en zou de definitie van ‘gemeenschappelijke werkgever’ uitgebreid worden. Biden zelf zou nog verder willen gaan dan de PRO door de organisatie van en het aansluiten bij vakbonden gemakkelijker te maken en door strafrechtelijke aansprakelijkheid in te voeren voor bedrijfsleiders “interfering with organization efforts and violating other labor laws”.

De Democraten zouden ook de door de Trumpregering ingevoerde regels om het de vakbonden moeilijker te maken willen afschaffen. Zien wat er na de machtsoverdracht komt. Feit is dat Biden de burgemeester van Boston, Marty Walsh, genomineerd heeft als minister van Werk. Walsh was gedurende decennia actief lid en vakbondsleider, op het laatst van de Bouwvakbond. Hij wordt gesteund door de vakbondskoepel AFL-CIO en de twee grootste vakbonden.

Bron: The Economist, People Management

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen