< Terug naar overzicht

Bezuinigen? Eerst en vooral op personeelsbeleid en vorming!

Volgens 40% van een steekproef van 1453 Europese topmanagers (waaronder 101 Belgen) zal er bij dalende winsten waarschijnlijk het eerst op human resources en training bezuinigd worden, zo leert de recentste editie van de UPS Europe Business Monitor. De persoonlijke uitgaven van Europese topmanagers worden dan weer niet beïnvloed door de economische malaise.


In de UPS Europe Business Monitor werd aan Europese topmanagers gevraagd op welke budgetten het eerst bezuinigd zou worden als de winst van het bedrijf daalt. Voor 40% van de Europese topmanagers zullen human resources en training het meeste te lijden hebben van een daling van de winsten. Ongeveer 36% zou eerst bezuinigen op uitgaven voor marketing en 25% zou het budget operaties herzien.


Voor Spaanse, Britse en Belgische topmanagers blijkt marketing de grote verliezer te zijn wanneer de winsten beginnen te dalen (dit werd genoemd door respectievelijk 43%, 40% en 30% van de geïnterviewden). De kosten voor IT en voor de afdeling klantenservice hebben waarschijnlijk het minste te lijden van een dalende winst (dit werd slechts door 18% en 6% van de Europese topmanagers genoemd). Bijna een kwart van de Europese topmanagers (23%) zei dat ze zouden besparen op uitgaven voor senior management, hun eigen functie dus. Deze post komt op de vierde plaats.


Nochtans lijkt het economische klimaat geen invloed te hebben op het uitgavenpatroon van de Europese topmanagers: 64% verklaarde niet verplicht te zijn persoonlijke uitgaven te verminderen. Liefst 76% van de Belgische managers heeft zijn persoonlijke uitgaven niet verminderd. Zij die wel op persoonlijke uitgaven bezuinigden, deden dat voor het grootste deel door restaurantbezoeken terug te schroeven. Dit werd genoemd door 20% van de Europese managers, maar slechts door 9% van de Belgische respondenten.


Voor de UPS Europe Business Monitor werden 1453 Europese topmanagers ondervraagd (waaronder 101 Belgen, naast respondenten uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje en Groot-Brittannië). De gemiddelde omzet van de deelnemende bedrijven bedroeg 1,45 miljard euro, het gemiddelde aantal werknemers 3400.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen