< Terug naar overzicht

Bezoek inspectie zorgt voor ongerustheid

Meer dan een derde van de kmo’s vindt een bezoek van de sociale inspectie opbouwend. Een inspectie van de RVA wordt dan weer door 30 procent van de ondernemers als bedreigend beschouwd.

Dit blijkt uit een online-enquête van HR-dienstenverlener HDP-AristA Groep bij 475 kmo’s. Van de ondervraagde ondernemingen heeft 70 procent de sociale inspectie op bezoek gekregen, 38 procent het toezicht op het welzijn op het werk en 31 procent de inspectie van de sociale wetten en de inspectie van de RVA.

Het arbeidsreglement en de arbeidsovereenkomsten zijn de twee documenten die het vaakst worden onderzocht. Bij het toezicht op het welzijn op het werk zijn dat de verslagen met betrekking tot bedrijfsbezoeken en de verslagen van de medische dienst.

Bijna 40 procent denkt dat de inspectie een routinecontrole was en 12 procent is van oordeel dat de controle het gevolg was van een klacht. Iets meer dan de helft zegt dat de controle niet was aangekondigd. Dit is verrassend, want controles van, bijvoorbeeld, de sociale inspectie worden zo goed als altijd aangekondigd. Een minderheid (36 procent) verklaart dat de inspectie was aangekondigd en dat ze zich erop heeft kunnen voorbereiden.

Gevolgen inspectie


De inspectie van de RVA wordt als de meest ‘dreigend’ ervaren, de sociale inspectie als de meest ‘opbouwend’.

Eén op de twee ondernemingen bekent dat ze niet helemaal in orde was op het ogenblik van de inspectie. Bijna 60 procent verklaart dat ze op de hoogte waren van de sancties in geval van overtreding. Slechts 40 procent heeft zich tijdens de controle laten bijstaan door een externe expert of zou dat doen.

Voor bijna de helft van de kmo’s (44 procent) heeft de inspectie een invloed gehad op het beheer en/of organisatie van het personeel. Enkele voorbeelden:

 • Het in orde brengen van de voordelen in natura voor gsm’s.

 • De aanpassing van het arbeidsreglement en de mededeling van de uurroosters.

 • De aanpassing van de maatregelen betreffende de brandveiligheid.

 • De wijziging van de aanpak betreffende jongeren op het werk.


 • Bijna driekwart van de ondernemingen die nog geen inspectiebezoek hebben gehad, is niet bang voor een inspectie. Hoewel maar zowat de helft (55 procent) beweert er klaar voor te zijn. Amper een vijfde zegt de gevolgen te kennen in geval van overtreding.

  Bevoegdheden inspecteurs


  De ondervraagde werkgevers zijn niet goed op de hoogte van de bevoegdheden van de inspecteurs. Zo weten werkgevers dat inspecteurs het recht hebben met om het even welke werknemer te praten, mogen vragen kasten die op slot zijn, te openen en verplicht zijn een verslag op te stellen.

  Maar dat inspecteurs alle computers en servers van de onderneming kunnen verzegelen of kopiëren of dat ze een compromis kunnen sluiten met de werkgever, is minder goed geweten.

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen