< Terug naar overzicht

Betrokkenheid verhogen zonder kosten

Zeker nu bezuinigen de regel is, loont het de moeite om medewerkers te belonen zonder al te veel uit te geven. We zetten tien beloningswijzen met een licht prijskaartje op een rij.

Het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes, onder meer bekend door de jaarlijkse publicatie van een lijst met de rijkste mensen van de wereld, geeft tien tips om medewerkers te motiveren.

 • 1. Bedank uw medewerkers
  Maak u niet druk om het feit dat er geen bonus af kan. Een welgemeend ‘dankjewel’ kost niets en heeft net zoveel effect, misschien wel meer.


 • 2. Neem medewerkers apart
  Een bedankje voelt heerlijk, maar aandacht en het gevoel gewaardeerd te worden is nog beter. Neem uw mensen eens apart, vooral degenen in wie u potentie ziet, en bespreek wat er zoal gaande is in de onderneming – van nieuwe klanten tot langetermijndoelstellingen – en hoe iedereen een bijdrage kan leveren aan verbetering en groei.


 • 3. Geef uw medewerkers tijd voor hun gezin
  Werknemers ontspannen veel beter bij hun gezin dan tijdens een personeelsuitje. Dat laatste kan zelfs behoorlijk wat stress opleveren. Geef uw team dus de mogelijkheid hun eigen werktijden in te delen en maak er geen probleem van als ze een keer vrij willen voor familieverplichtingen. Denk eens na over een vierdaagse werkweek en thuiswerkmogelijkheden. Nu de benzineprijzen almaar stijgen, zal de besparing die dat oplevert aanvoelen als een bonus.


 • 4. Investeer in de toekomst van uw werknemers
  Training en ontwikkeling zijn stimulerende extraatjes. Informeer eens bij plaatselijke hogescholen en universiteiten naar betaalbare cursussen.


 • 5. Verras uw medewerkers
  Een leuke verrassing kan wonderen doen. Zo is een dagje beautysalon voor een vrouwelijke medewerker misschien nog wel effectiever dan een bonus van duizenden euro’s.


 • 6. Geef uw medewerkers meer verantwoordelijkheid
  Dit hoeft niet direct te maken te hebben met hun takenpakket, u kunt er ook aan denken om uw medewerkers een beurs te laten organiseren of een eigen project op te laten zetten. Niet alleen goed voor hen, u krijgt bovendien de kans te ontdekken wie geschikt is voor een leidinggevende functie.


 • 7. Beloon bijzondere prestaties
  Geldelijke beloningen hebben het meeste effect als ze meteen na de prestatie uitgekeerd worden. Reserveer daarom één tot twee procent van uw beloningsbudget voor bonussen voor bijzondere prestaties. Is er echt geen geld beschikbaar, dan kunt u ook denken aan een benzinepas of cadeaubonnen.


 • 8. Betrek iedereen
  Als u mensen te veel op hun nek zit, is hun enthousiasme snel verdwenen. Geef iedereen de kans zelf te bepalen hoe het werk het best gedaan kan worden en stel u flexibel op. Ook de ouderwetse ideeënbus werkt nog steeds goed. Bedank mensen altijd voor hun bijdrage, ook als u niets of niet meteen iets met het idee doet.


 • 9. Laat medewerkers elkaar belonen
  Beloningen en waardering hoeven niet alleen vanuit de top te komen. U kunt ook een systeem invoeren waarbij collega’s elkaar belonen voor goed werk. Laat ze bijvoorbeeld sterren uitdelen en trakteer degene met de meeste sterren aan het eind van de maand op een lunch met het managementteam.


 • 10. Focus op plezier
  Heeft u geen geld voor een luxe personeelsuitje, kies dan voor een leuke uitstapje. Ga sporten en stel teams samen over de afdelingen heen. Dat is nog goed voor de teamspirit ook.


 • Bron: Managersonline, Forbes

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen