< Terug naar overzicht

Beschouw het weekend alsof het vakantie is

Of iemand zich op de eerste werkdag van de week gelukkig en tevreden dan wel gestresseerd voelt, hangt samen met hoe de persoon het voorbije weekend beschouwde: als een korte vakantie of als een ‘gewoon’ weekend. Onderzoek toont hoe een kleine mentaliteitsverandering tot meer geluk kan leiden.

Cassie Mogilner Holmes, professor Marketing & Behaviorial Decision Marketing aan de University of California, Los Angeles (UCLA) en haar collega’s Colin West en Sanford Devoe beweren dat een kleine mentaliteitswijziging tot een groter geluksgevoel kan leiden. Door simpelweg te doen alsof het weekend een korte vakantie is. Daarvoor hoef je zelfs geen weekend naar de zee of de Ardennen.

Uit hun vorige studies bleek dat mensen die regelmatig op vakantie gaan significant gelukkiger en tevreden zijn. Maar de Verenigde Staten zijn het enige ontwikkelde land dat geen wettelijke vakantiedagen kent en dus nemen Amerikaanse werknemers zelden vakantie. Zo heeft een op vier Amerikaanse werknemers geen door de werkgever betaalde vakantiedagen. Van degene die toch betaalde vakantiedagen hebben, neemt slechts de helft die op.

Daarom vroegen Holmes en haar collega’s zich af of het weekend als hefboom kan gebruikt worden om hetzelfde geluksgevoel op te roepen als na een ‘echte vakantie. In een eerste experiment bij 400 Amerikaanse werknemers in mei 2017 kregen 200 personen op vrijdag de instructie om het weekend als vakantie te beschouwen. De andere groep kreeg de instructie om het weekend gewoon als weekend te beschouwen. Hoe beide groepen het weekend invulden, konden ze zelf beslissen.

’s Maandags peilden de onderzoekers naar het geluksgevoel. De werknemers die het weekend hadden beschouwd als vakantie waren significant gelukkiger dan deze in de controlegroep. Het effect bleef overeind als er rekening werd gehouden met hoeveel geld de medewerkers hadden uitgegeven tijdens het weekend. Met andere woorden, een ‘nudge’ of een subtiele suggestie leidt al tot een groter geluksgevoel op maandag. Het was dus niet nodig om langer van het werk weg te blijven of tijdens het weekend extra geld uit te geven aan allerlei activiteiten.

Hier en nu

Omdat de resultaten te mooi lijken om waar te zijn, herhaalden de onderzoekers in januari 2018 het experiment bij 500 werknemers. Deze keer werd ook gemeten hoe gelukkig de deelnemers waren tijdens het weekend, hoe ze hun tijd doorbrachten en in welke mate ze mentaal aanwezig waren bij de activiteiten die ze ondernamen. Opnieuw voelden de deelnemers die het weekend als vakantie beschouwden zich zowel tijdens het weekend als op het werk op maandag gelukkiger dan de controlegroep.

De ‘vakantiegangers’ verrichtten minder huishoudelijke of andere werkgerelateerde taken, bleven langer in bed liggen met hun partner en aten meer. Al verklaart dit niet het verschil in geluk, zeggen de onderzoekers. De verklaring ligt in het anders kijken naar en ervaren van de tijd. Het weekend als vakantie beschouwen leidt tot een mentaliteitswijziging en dan vooral omdat de proefpersonen zich meer bewust waren van wat ze aan het doen waren, ze waren ‘in het hier en nu aanwezig’. Hun aandacht ging veel meer naar de directe omgeving, hun activiteiten en de andere mensen die er bij betrokken waren. Ze werden niet afgeleid door de dagelijkse beslommeringen. Dat helpt om zich gelukkiger te voelen.

Toch nuanceren de onderzoekers hun bevindingen. Het weekend is geen volwaardig substituut voor een echte vakantie. Doen alsof het weekend vakantie is en het groter geluksgevoel door alleen al mentaal de dagelijkse routine te doorbreken, mag zelf geen routine worden want dat zou nefast zijn voor het geluksgevoel. De onderzoekers adviseren dan ook om enkel een weekend te beschouwen alsof het vakantie is, als het echt nodig is en de werkelijke vakantie nog veraf is.

Bron: Harvard Business Review

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen