< Terug naar overzicht

Bescheiden leiders zijn meest effectief

Het succes van leiderschap hangt af van de mate van bescheidenheid. Hoe machtiger een leider is, hoe relevanter bescheidenheid wordt om succesvol te zijn. Machtige bescheiden leiders profiteren van een opener cultuur.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek 'Servant Leadership to the Test: New Perspectives and Insights' ('Dienend leiderschap getest: nieuwe perspectieven en inzichten') van Milton Sousa van de Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM).

Bescheiden leiders worden vaak geassocieerd met iconische spirituele of politieke leiders en zelden met leiders in de zakelijke wereld. In zijn proefschrift laat Milton Sousa zien dat bescheidenheid één van de waarden van een dienend leider is, ook in een zakelijke omgeving.

Leiders kunnen het effect van hun acties versterken als ze op de achtergrond blijven en hun volgelingen de gelegenheid geven om zelf te handelen. Op deze manier krijgen leiders meer respect en raken werknemers meer betrokken.

Hoe hoger een leider op de hiërarchische ladder komt, hoe relevanter bescheidenheid wordt. Machtige bescheiden leiders profiteren namelijk van een opener cultuur, waar leren, eerlijk zijn en luisteren belangrijk worden geacht.

Dit betekent wel dat de weg naar de top niet altijd geplaveid is met bescheidenheid. Het mechanisme geldt minder voor leiders van lagere rangen, waar traditionele aspecten van leiderschap zoals betrouwbaarheid en richtinggeven voldoende blijken te zijn. Maar zodra een leider in die machtspositie zit, is bescheidenheid een effectief instrument.

Uit het proefschrift blijkt ook dat dienende leiders hun leiderschapskwaliteiten zelf vaak onderschatten. Wat dan weer een bevestiging is van hun bescheiden karakter.

Bron: HRPraktijk.nl

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen