< Terug naar overzicht

Benelux wil arbeidsmarkt zonder grenzen

België, Nederland en Luxemburg zullen vanaf volgend jaar elkaars diploma’s in het hoger onderwijs automatisch erkennen. Ook de invoering van grensoverschrijdende bedrijfsstages voor jongeren moeten de grensoverschrijdende arbeidsmarkt versterken.

De ministers van Werk van Nederland (Lodewijk Asscher), België (Kris Peeters) en Luxemburg (Nicolas Schmit) ondertekenden een Benelux-overeenkomst voor een vlottere grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit. Een betere uitwisseling van werknemers is één van de topprioriteiten van de Benelux.

Eén van de maatregelen is de wederzijdse automatische erkenning van diploma’s in het hoger onderwijs. Nu is erkenning van een diploma in het buurland tijdrovend en daarmee een obstakel om over de grens te werken.

Verder zal verkend worden of via proefprojecten tussen het onderwijs en het bedrijfsleven grensoverschrijdende stages in één of meerdere sectoren opgestart kunnen worden. Ook de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen wordt bij de plannen betrokken.

Naar schatting zijn er nu meer dan 300.000 mensen die dagelijks over de grens pendelen tussen de Benelux-landen, en van en naar de Duitse en Franse grensregio’s. Dat is slechts 1,2% van de totale werkgelegenheid.

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen