< Terug naar overzicht

Belgische werknemers zijn het minst betrokken

Belgische bedrijven worden gekenmerkt door een hoog aantal open kantooromgevingen, een hoge mate van medewerkersmobiliteit, maar ook door een opvallend gebrek aan betrokkenheid.

Belgische kantoren zijn vaak open ingericht: we staan hiermee wereldwijd op de derde plaats, met 32 procent volledig open kantoren en 37 procent die een combinatie zijn van een open structuur en individuele ruimtes. Dit hangt wellicht samen met de duidelijke voorkeur van Belgische werknemers voor een horizontale, niet-hiërarchische organisatiestructuur.

België heeft ook twee keer zoveel nomadische werkers dan het globaal gemiddelde (16 procent tegenover 8 procent) en scoren daarmee een derde plaats in het onderzoek. Het ‘nieuwe werken’ en meer bepaald werken op afstand, wordt gestimuleerd in België, maar hinkt toch achterop: ongeveer een derde (32 procent) werkt soms van thuis uit (wereldwijd gemiddeld 36 procent). Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van werkomgevingsspecialist Steelcase, uitgevoerd bij 12.480 kenniswerkers in 17 landen.

Concentreren en bewegen

In de Belgische kantoren zijn nog te weinig plaatsen waar medewerkers zich kunnen afzonderen, focussen en ontspannen. Heel wat werknemers menen dat ze niet voldoende toegang hebben tot private ruimtes (55 procent zegt dat er geen zijn) en relaxatieruimtes (72 procent). Slechts 54 procent van de werknemers zegt dat er voldoende ruimtes zijn om zich te concentreren (wereldwijd is dat 66 procent) en 52 procent verklaart niet voldoende te beschikken over ruimtes om zich kalm en ontspannen te voelen (59 procent globaal).

We scoren bovendien het slechtst als het aankomt op de mogelijkheid om ons fysiek te bewegen tijdens de dag en van houding te veranderen: slechts 67 procent van de kenniswerkers vindt dat die mogelijkheid er is, tegenover 75 procent van de rest van de wereld. Ook worden er niet genoeg ruimtes voorzien om te bewegen en te sporten (slechts 16 procent van de werknemers zegt over sportfaciliteiten te beschikken op het werk).

Mobiele technologie

Op het vlak van mobiele technologie scoort België dan wel weer goed. Zo beschikken onze werknemers het minst van de wereld over vaste desktopcomputers (64 procent tegenover 80 procent wereldwijd) en hebben ze een derde vaker toegang tot laptops (47 procent in België ten opzichte van 39 procent wereldwijd). Kenniswerkers hebben de helft minder kans op een mobiele telefoon (41 procent) dan op een vaste lijn (84 procent), maar dat is ongeveer hetzelfde als in de rest van de wereld (respectievelijk 39 procent en 86 procent). 33 procent van de werknemers heeft de mogelijkheid om eigen toestellen mee te brengen naar het werk (BYOD-principe).

Welzijn en geluk

Belgische bedrijven doen het wel minder goed op het vlak van ‘soft metrics’. België heeft – op Frankrijk na – het laagste aantal heel betrokken werknemers. Slechts 6 procent beschouwt zichzelf als sterk betrokken bij zijn werkgever en is heel erg tevreden met zijn werkplek (tegenover het gemiddelde van 13 procent), 37 procent is niet tevreden over de werkplek en bovendien niet onder de indruk van het management. Bovendien vindt slechts 50 procent van de Belgen dat hun organisatie het beste in hen naar boven brengt (globaal is dat 63 procent) en slechts 41 procent meent dat die hen erkent en naar waarde schat (globaal is dat 56 procent).

Toch voelen Belgen zich gemotiveerd door hun werk (69 procent tegenover 68 procent wereldwijd) en zich optimistisch over hun toekomst in het bedrijf (62 procent versus 60 procent wereldwijd). 72 procent voelt zich verbonden met de collega’s (76 procent globaal) en 70 procent gaat graag werken (71 procent wereldwijd).

Bron: Steelcase (steelcase.com)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen