< Terug naar overzicht

Belgische werknemers koploper in gebruik van artificiële intelligentie op de werkvloer

Belgische werknemers zijn optimistisch als het over het gebruik van artificiële intelligentie op de werkvloer gaat. Meer dan in buurlanden Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk heeft artificiële intelligentie zijn weg daarheen gevonden.

Meer dan een op twee Belgen (54 procent) wordt al met artificiële intelligentie (AI) geconfronteerd op het werk of verwacht dat dit de volgende twee jaar gebeurt. Dat is meer dan in onze buurlanden Frankrijk (44 procent), Duitsland (45 procent) of het Verenigd Koninkrijk (47 procent). Dit blijkt uit een enquête bij ruim 9000 respondenten uit België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, door Ipsos in opdracht van The Boston Consulting Group.

Bijna een op vier Belgische werknemers (24 procent) maakt nu al gebruik van op AI gebaseerde toepassingen op het werk, een percentage dat eveneens hoger ligt dan in Frankrijk (16 procent), Duitsland (15 procent) of het Verenigd Koninkrijk (20 procent).

Werknemers die met AI werken, zien er ook de voordelen van. Meer dan zes op tien respondenten zeggen dat AI een positief effect heeft op hun productiviteit of dat ze dankzij AI betere resultaten neerzetten. Meer dan de helft (55 procent) ziet in AI een middel om het werk beter te organiseren. Bijna zeven op tien geven dan ook aan dat ze verwachten dat AI zal leiden tot grotere bedrijfsgroei. Toch is AI nog niet echt ingeburgerd in het bedrijfsleven: een kwart van de respondenten zegt dat in hun organisatie AI nog niet wordt gebruikt.

Hoewel Belgische werknemers optimistisch zijn over AI en nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden, zijn ze toch ietwat achterdochtig en maakt de helft van de Belgische respondenten zich zorgen over de gevolgen van een grootschalige invoering. Zo geloven zeven op de tien dat de verminderde werkdruk door het inschakelen van AI uiteindelijk zal leiden tot banenverlies. Al denkt de helft dat AI geen negatieve invloed zal hebben op zijn eigen werkzekerheid.

Ten slotte vrezen Belgen dat de invoering van AI zal leiden tot een nog grotere ongelijkheid tussen bevoorrechte en kansarme groepen. Al denkt een kwart dat door het gebruik van AI genderdiscriminatie zal dalen.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen