< Terug naar overzicht

Belgische werknemers in industrie en financiële sector duurste van Europa

Op Denemarken na staat België op de tweede plaats wat betreft loonkosten per uur. Bovendien werken Belgische werknemers op jaarbasis het minst van alle EU-landen.

Dat blijkt uit cijfers van het Europees bureau voor statistiek Eurostat. De cijfers dateren van 2012. De gegevens slaan op de kostprijs per gewerkt uur. Het gaat ook om brutobedragen, inclusief niet-salariskosten.

In 2012 kost een Belgische werknemer gemiddeld 38 euro per uur. Alleen in Denemarken zijn de loonkosten met 40,10 euro per uur nog hoger. In de eurozone ligt de gemiddelde loonkost op 29,3 euro, voor de hele Europese Unie is dit 24,20 euro.

In onze buurlanden liggen de loonkosten lager: 32,8 euro in Nederland, 31,6 euro in Duitsland en 24,6 euro in Frankrijk. In Bulgarije zijn de loonkosten met 3,4 euro het laagst.

Zowel in de eurozone als in de hele Europese Unie zijn de loonkosten het hoogst in de financiële sector en het laagst in de horeca. België voert de ranglijst aan in de financiële sector: gemiddeld 67 euro tegenover 48,5 euro in de eurozone. Ook in de maakindustrie zijn de Belgische werknemers met 42 euro het duurst.

De loonkosten stegen tussen 2008, het begin van de financiële crisis, en 2012 met 15,7% in België. Daarvan was 10,8% loonsverhoging en 4,9% niet-salariskosten. De stijging is meer dan het gemiddelde in de eurozone (+11%).

De loonkosten van een Belgische werknemer die voltijds werkt, zijn niet alleen hoog. Hij werkt ook het minste uren op jaarbasis. Gemiddeld gaat het om 1462 uren per jaar, tegen 1600 uren voor het gemiddelde van de eurozone. In Malta werken werknemers het meeste: gemiddeld 1961 uren per jaar.

Bron: Eurostat

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen