< Terug naar overzicht

Belgische werknemer wordt liever eigen baas

Uit internationaal onderzoek van Kelly Services blijkt dat ??n op drie Belgische werknemers (33%) als zelfstandige wil beginnen. Dat lijkt een hoog percentage, maar in andere landen is de ondernemingszin nog groter. In Rusland wil bijna iedereen (97%) verlost geraken van het traditionele werknemerschap. Allicht heeft dat veel te maken met de arbeidsomstandigheden.

Rekruteringsbureau Kelly Services hield een World at Work-onderzoek bij 19.000 werknemers in 12 Europese landen en vroeg hen welke arbeidsvorm hun voorkeur zou genieten. Dat vele respondenten enthousiast zeggen als zelfstandige te willen werken, betekent nog niet dat ze ook onverwijld de nodige stappen zetten om dit mogelijk te maken. Wie snel ‘ja’ knikt, vergeet wel eens de nadelen van zijn keuze in overweging te nemen. Toch is de drang naar zelfstandigheid, of toch zeker naar ‘iets anders’ groot: één op drie van de Belgische respondenten (33%) wil van zijn werknemerstatuut af. Van die 33% wil 12% als freelancer werken voor verschillende opdrachtgevers, 9% wil een eigen zaak beginnen, 7% ziet wel wat in consultancy, tijdelijke of contractuele opdrachten en 4% geeft de voorkeur aan een baan als zelfstandig consulent.

De motieven verschillen volgens de leeftijd. Jongeren staan kritisch tegenover een chef die weinig werkzekerheid biedt en zijn er daarom ook niet langer op uit om voor een grote onderneming te werken. Zelfs daar is een vaste baan geen garantie, luidt de redenering. Oudere werknemers benadrukken de voordelen van het zelfstandige statuut: ze kiezen zelf hun werkuren en kunnen hun vakkennis inzetten bij hun zelfstandige activiteit. Sommige gaan opnieuw in aanneming werken voor hun vroegere patroons.

De ondernemerswens is in sommige andere landen nog sterker. Rusland trekt absoluut de kop: daar wil liefst 97% van de respondenten af van zijn baas, maar ook in Duitsland, Zweden en Frankrijk en in mindere mate in Spanje en het Verenigd Koninkrijk zien we dezelfde trend. Deze algemene zin voor ondernemen krijgt volgens Kelly Services in de toekomst ook een kans omdat door globalisering en toenemende uitbesteding bedrijven hun personeelsbestand inkrimpen. Dit maakt een markt voor vrij voor zelfstandige consultants. Die kunnen door de technologische vooruitgang op een goedkope manier hun diensten aanbieden. Ze kunnen met gsm en een internetaansluiting contact onderhouden met hun klanten en zichzelf wereldwijd promoten tegen een lage prijs.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen