< Terug naar overzicht

Belgische werknemer is honkvast

De Belgische werknemer is loyaal ten opzichte van zijn werkgever. Niet alleen is hij nog niet vaak van job veranderd, ook in de toekomst is hij dat niet van plan. Bovendien schat hij zijn kansen om een andere baan te vinden niet hoog in. Ook de werkgevers zelf kijken niet echt positief naar jobhoppers.

HR-dienstverlener SD Worx peilde naar de intentie van werknemers om van werkgever te veranderen. Meer dan 3000 werknemers uit privé- en overheidsorganisaties werden bevraagd. Van die respondenten zegt 27% nog nooit van werkgever te zijn veranderd.

Hierin is er geen verschil tussen mannen en vrouwen. Arbeiders veranderen vaker van job dan bedienden. Werknemers met enkel een diploma van het lager onderwijs veranderen vaker dan collega’s met een universitair diploma. Oudere werknemers zijn honkvaster dan jongere: 53% van de groep jonge werknemers (jonger dan 25 jaar) zegt dat ze niet van plan zijn nog van werkgever te veranderen, van de groep oudere werknemers (boven 50 jaar) zegt 91% dat ze nooit meer van werk veranderen.

71% van de werknemers is niet van plan om nog van werkgever te veranderen (16% wil nog één keer van werkgever veranderen, 7% nog twee keer, 3% nog drie keer en 2,5% nog vier keer of meer). De meerderheid van de werknemers dicht zich immers, ondanks de schaarste op de arbeidsmarkt, niet veel kansen toe om een nieuwe job te vinden. Zo’n 63% van de werknemers meent dat het moeilijk zal zijn om ander werk te vinden. Universitairen zijn er meer gerust op: van de werknemers met een universitair diploma zegt 52% dat het eenvoudig zal zijn een nieuwe job te vinden. Werknemers met enkel een diploma van het lager onderwijs schatten het veel zwaarder in een nieuwe job te zoeken: 70% denkt dat het moeilijk zal zijn.

Daarnaast lijken werkgevers jobhoppers niet echt te appreciëren. Meer dan twee derde (62,10%) van de werkgevers staat negatief ten opzichte van een sollicitant die op korte tijd meerdere werkgevers heeft gehad. Een kwart onder hen staat daar onverschillig tegenover en 4,4% vindt het zelfs positief.

Rekening houdend met de krapte op de arbeidsmarkt, raadt SD Worx aan te investeren in de eigen werknemers via opleiding, ontwikkeling en loopbaanbegeleiding. Werknemers hechten daar veel belang aan. Op een schaal van 10 kreeg zelfontwikkeling een belangrijkheidsscore van 8, de promotiekansen en doorgroeimogelijkheden kregen 7,87. Maar de werknemers zijn er niet altijd tevreden over. Zelfontwikkeling geven ze een score van 6,31, promotiekansen haalt 5,25.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen