< Terug naar overzicht

Belgische werkloosheid én werkgelegenheid tegelijk op recordhoogte

Met een werkloosheidsgraad van 8,7 procent was de Belgische werkloosheid de afgelopen tien jaar nooit hoger. Merkwaardig: tezelfdertijd nam ook de werkgelegenheid toe. Vorig jaar hadden 4,55 miljoen Belgen een job. Dat is het hoogste aantal in een decennium.

Dat blijkt uit de laatste bijwerking van het Statistisch Tijdschrift van de Nationale Bank. In juni bedroeg de werkloosheid 8,7 procent. Ook in augustus en september 2004 was de werkloosheid even hoog.

Ook in absolute zin ligt het aantal werklozen erg hoog. In juli waren er 610.893 niet-werkende werkzoekenden. Al is dit cijfer beïnvloedt door seizoenseffecten: in de zomer zijn er altijd meer werkzoekenden, omdat bedrijven het aantal tijdelijke werknemers terugschroeven. Toch is het bijna acht jaar geleden dat het absolute aantal werkzoekenden in de zomer nog boven de 600.000 lag.

Toch blijkt de Belgische arbeidsmarkt de crisis relatief goed te doorstaan. In de eurozone bedroeg de werkloosheidsgraad in juni immers 12,1 procent.

De Vlaamse arbeidsmarkt doet het beter dan de Belgische als geheel. In Vlaanderen waren er in juli 235.980 werkzoekenden of een werkloosheidsgraad van 7,95 procent. Dat is geen recordniveau voor het afgelopen decennium: tussen 2003 en 2006 lag het aantal in juli telkens hoger. Toch is ook in Vlaanderen de trend stijgend en komt het decennium-record langzaam in zicht.

Een positief punt is wel dat in België de werkgelegenheid tot voor kort nog toenam. Vorig jaar hadden 4,55 miljoen Belgen een baan en dat is ook het hoogste aantal in een decennium. Dat de werkloosheid toch stijgt, komt omdat de beroepsbevolking sneller stijgt dan het aantal banen.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen