< Terug naar overzicht

Belgische werkgevers voorzichtig positief over aanwerving

Meer dan 9 op de 10 (91 procent) Belgische werkgevers willen hun loonmassa status-quo houden. Amper 4 procent is van plan om medewerkers aan te werven, terwijl 3 procent zijn personeelsbestand zou inkrimpen.

Na uitzuivering van de seizoenvariaties bereikt de nettotewerkstellingsprognose (of het verschil tussen het percentage werkgevers dat medewerkers zal aanwerven en het percentage dat personeel zal ontslaan) een voorzichtig positieve waarde van +1. Dat betekent voor het vierde kwartaal op rij een stagnatie en 1 punt lager in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2015. Zo blijkt uit de kersverse Manpower Barometer.

Het economisch klimaat blijft de onzekerheid voeden. Denk maar aan de vertraging van de wereldwijde economische groei, de brexit en de aanhoudend onstabiele financiële markten. Dat alles beïnvloedt in belangrijke mate het vertrouwen op de arbeidsmarkt in ons land. Maar ook al toont de situatie kwartaal na kwartaal nauwelijks verschuivingen, toch mogen we de positieve kant van de realiteit niet uit het oog verliezen: de totale tewerkstelling groeit. Volgens de cijfers van de Nationale Bank steeg het aantal ‘werkenden’ in België de voorbije twee jaren met 1,02 procent. Meer in het bijzonder van 4.537.600 in het eerste kwartaal van 2014 tot 4.628.500 in het tweede kwartaal van 2016, of een nettogroei van 90.900 jobs.

Vlaamse werkgevers hebben meeste vertrouwen

De Vlaamse arbeidsmarkt biedt de meest gunstige kansen op werk voor het komende kwartaal. De nettotewerkstellingsprognose bereikt er het voorzichtig positieve resultaat van +3. Ook in Wallonië blijven de werkgevers licht positief (+1), dat is één procentpunt hoger dan vorig kwartaal en vier procentpunten meer dan het vierde kwartaal van 2015. In Brussel daarentegen daalt het werkgeversvertrouwen licht tot -1. Een verlies met twee punten op kwartaalbasis en vier punten lager vergeleken op jaarbasis.

Optimisme bij de middelgrote en grote ondernemingen

De werkgevers van drie van de vier bedrijfscategorieën (volgens aantal werknemers) hebben positieve vooruitzichten voor het vierde kwartaal van 2016. Het zijn de grote ondernemingen (≥ 250 werknemers) en de middelgrote bedrijven (50-249 werknemers) die de meest optimistische nettotewerkstellingsprognoses doen, respectievelijk +11 en +7. De voorspellingen zijn matig positief (+2) bij de kleine (10-49 werknemers) bedrijven, terwijl hun collega’s van de microbedrijven (< 10 werknemers) onbeslist blijven (0).

Ook internationaal mooie vooruitzichten

ManpowerGroup vroeg bijna 59.000 werkgevers in 43 landen naar hun tewerkstellingsvooruitzichten voor het vierde kwartaal van 2016. De belangrijkste trends op internationaal niveau:

  • Op wereldschaal zijn de tewerkstellingsvooruitzichten positief in 42 van de 43 bevraagde landen en gebieden. Alleen de Braziliaanse werkgevers (-7) denken dat ze werknemers zullen moeten ontslaan tussen oktober en december 2016. Iets meer dan de helft van alle landen voorspelt in meer of mindere mate betere cijfers in vergelijking met vorig kwartaal.
  • Sterkste en zwakste tewerkstellingsprognoses: voor het vijfde kwartaal op rij zijn de Indiase werkgevers (+32) de grootste optimisten in de wereld. Ook uiterst positieve verwachtingen in Japan (+23), Taiwan (+21) en de Verenigde Staten (+18). In China zien we de eerste tekenen van een lichte heropleving (+5), waar de structurele hervormingen aanhouden om minder afhankelijk te worden van de zware industrie.
  • In de 25 landen in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) zijn de werkgevers van plan om het komende kwartaal medewerkers aan te werven. Op kwartaalbasis verbeteren de perspectieven in twaalf landen en dalen ze in zes andere. Het tewerkstellingsklimaat voor het komende kwartaal is vooral positief in Ierland (+12), Israël (+12) en de meeste Oost-Europese landen, zoals Bulgarije en Hongarije (beide +11). In Duitsland (+8) was het al van het eerste kwartaal van 2013 geleden dat het werkgeversvertrouwen zo hoog stond. In het Verenigd Koninkrijk (+5) trappelen de werkgevers ter plaatse na het brexit-referendum, maar lijkt de uitslag nauwelijks invloed te hebben op hun aanwervingsbeleid voor het komende kwartaal. Ook positieve voorspellingen in Spanje (+4) en Nederland (+3). Frankrijk (+2) doet het minder goed (maar nog altijd positief) en bereikt terug zijn hoogste niveau sinds het tweede kwartaal van 2013. België blijft in de staart van het peloton hangen en noteert samen met Italië, Finland en Zwitserland een nettotewerkstellingsprognose van +1 voor het laatste kwartaal van 2016.

Bron: ManpowerGroup (manpowergroup.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen