< Terug naar overzicht

Belgische moeders leveren minste loon in

Kersverse moeders hoeven in Belgiƫ het minste loon in te leveren. Samen met Italiƫ en Ierland eindigt ons land in de top drie. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in 18 Europese landen.

Glassdoor, een organisatie die zich bezighoudt met transparantie op de arbeidsmarkt, analyseerde verschillende genderkwesties die te maken hebben met arbeidsparticipatie. Uit het onderzoek blijkt dat Italië, Spanje en België het minste verschil kennen tussen het loon van vrouwen zonder kinderen en het loon van vrouwen met minstens één kind.

Vrouwen in België komen er zo beter vanaf dan vrouwen in Noorwegen, Ierland en Duitsland. Vrouwen in die drie laatste landen zouden het meeste moeten inleveren als zij besluiten om kinderen te krijgen.

Gendergelijkheid

Ook de ongelijkheid tussen man en vrouw op de arbeidsmarkt blijft een hot topic. “Ondanks vooruitgang die werd geboekt doordat meer vrouwen toetreden tot de arbeidsmarkt, is er nog steeds sprake van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Europa”, klinkt het in de studie.

Hoewel vrouwen in Noorwegen een behoorlijke prijs betalen voor het moederschap, blijkt dat dit land samen met Zweden dan weer het best scoort wat betreft de evenwichtige verdeling tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt.

Griekenland en Italië staan er het slechtst voor. Deze landen kennen de grootste verschillen in het aantal werkende mannen en vrouwen, met respectievelijk 18 procentpunten en 17 procentpunten. Verder is het “opvallend dat België een stuk verder vooruit is dan Nederland als het aankomt op loongelijkheid”, merkt het onderzoek op.

Bron: De Standaard (standaard.be) en https://nl.glassdoor.be/index.htm. Het volledige rapport kan gedownload worden:

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen