< Terug naar overzicht

Belgische loonkosten bij de hoogste van Europa

Met gemiddelde uurloonkosten van 37,2 euro hoort België bij het koppeloton in Europa. Bovendien stegen de gemiddelde loonkosten in ons land de voorbije jaren ook veel sneller dan het Europese gemiddelde en dan bij onze buurlanden.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het Europese statistisch bureau Eurostat publiceerde. Een gemiddeld uurloon kostte in België vorig jaar 37,2 euro. Het Europees gemiddelde is 23,4 euro. Enkel Zweden (39 euro) en Denemarken (38,1 euro) zijn duurder.

In de eurozone bedraagt het gemiddelde 28 euro. De gemiddelde uurloonkosten liggen in België ook hoger dan in Nederland (32 euro), Frankrijk (34,2 euro) en Duitsland (30,4 euro).

Tussen 2008 en 2012 stegen de gemiddelde Belgische uurloonkosten met 13,1 procent, dat is meer dan het Europese gemiddelde van 8,6 procent en 8,7 in de eurozone. Enkel in Oostenrijk (15,5 procent), Slovakije (13,8 procent) en Finland (13,7 procent) ging de kostprijs voor werk nog sterker omhoog.

Dus ook in onze buurlanden stegen de gemiddelde uurloonkosten tussen 2008 en 2012 minder snel. Een opvallende uitschieter is Griekenland, daar daalden de gemiddelde uurloonkosten met 11 procent.

“Een belangrijke oorzaak van de hoge lasten op arbeid is het verschil tussen wat een bedrijf betaalt voor een werknemer en wat die uiteindelijk netto in zijn portemonnee krijgt”, reageert Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van werkgeversvereniging Voka. Hij herhaalt dan ook het pleidooi voor structurele ingrepen om de lasten die op arbeid worden geheven, te laten dalen.

“De echte oplossing bestaat erin blijvend het verschil met onze buurlanden terug te dringen. En dus moeten de overheden efficiënter gaan werken en echte besparingen doorvoeren. Alleen op die manier krijgen we het overheidsbeslag, het gedeelte van het BBP dat door de overheid wordt uitgegeven, naar beneden”, zegt Libeer.

Bron: Eurostat/Voka

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen