< Terug naar overzicht

Belgische bedrijven doen nauwelijks aan successieplanning

Een meerderheid van de Belgische bedrijven verwacht een tekort aan midden- en lager kaderpersoneel. Een gebrekkige successieplanning is veelal de reden.

Uit een enquête van het CRF Institute blijkt dat 86 procent van de Belgische bedrijven een tekort aan midden- en lager kaderpersoneel verwachten. Eén van de oorzaken hiervan is de achterstand die Belgische bedrijven nog steeds hebben ten aanzien van andere Europese landen op het vlak van successieplanning.

HR-departementen hebben onvoldoende inzicht in de competentieniveaus van medewerkers op sleutelposities en analyseren de kloof niet tussen de huidige aanwezige competenties binnen de organisatie en de competenties die de komende termijn nodig zijn.

Gefnuikte carrière-ambities zijn dan ook de belangrijkste reden waarom medewerkers de organisatie verlaten. Verloning, de plaats van tewerkstelling, de balans werk en privé én erkenning vervolledigen de top vijf van de redenen waarom medewerkers de onderneming verlaten.

België loopt achter


In Europa hebben bedrijven een successierate van gemiddeld 73 procent. Dat betekent dat 73 procent van de vacante posities ingenomen wordt door interne mensen. Dit cijfer is stabiel in vergelijking met vorig jaar. België zit hier met 72 procent net iets onder.

België scoort dan weer heel wat slechter op het vlak van successieplanning. Slechts 53 procent van de Belgische bedrijven plant voor de opvolging binnen het bedrijf. Anders gezegd, bijna de helft voorziet niet op een systematische wijze in de interne doorstroming van personeel met het juiste profiel.

Successieplanning wordt in België bemoeilijkt omdat de HR-afdelingen een aantal essentiële randvoorwaarden ervan niet waarmaken. Slechts 54 procent heeft de kloof onderzocht tussen de huidige aanwezige competenties en de competenties die in de toekomst nodig zijn.

56 procent van de Belgische ondernemingen heeft een strategische langetermijnvisie opgesteld met betrekking tot de competentiebehoefte van de organisatie. 69 procent van de organisaties meet de competentieniveaus van alle belangrijke medewerkers en 77 procent heeft actieplannen ontwikkeld om in de competentiebehoefte voor de komende termijn te voorzien. België zit op deze vier assen beduidend achter op het Europese gemiddelde.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen