< Terug naar overzicht

Belgische arbeidsmarkt toont zich steeds dynamischer, HR-diensten nemen toe

De Belgische economie blijft gestaag groeien. In het derde kwartaal van 2017 nam de bedrijvigheid met 0,3 procent toe ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Vergeleken met het derde kwartaal van 2016 nam het BBP zelfs toe met 1,7 procent. Het ondernemersvertrouwen stagneerde daarbij op een meer dan gemiddeld niveau.

De binnenlandse werkgelegenheid groeide in 2016 met 1,3 procent (een netto toename met 59.000 banen). De conjunctuur, versterkt door de maatregelen van de regering, zou ook dit jaar nog een gunstige impact hebben op de werkgelegenheid: + 58.000 jobs waarvan 7800 rechtstreeks zijn toe te schrijven aan de taxshift. De werkgelegenheidsintensiteit van de groei in de marktsector is bovendien groot.

De werkgelegenheidsgroei zou in 2017-2018 uitkomen op 104.000 bijkomende banen. Het aantal loontrekkenden in de marktsector zou daarbij met 88.000 personen toenemen. Ook het aantal zelfstandigen zou verder stijgen (met bijna 19.000 personen), terwijl het aantal arbeidsplaatsen bij de overheid zou krimpen met bijna 3000 personen.

Het aantal werklozen (inclusief de niet-werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen) daalde de voorbije twee jaar reeds aanzienlijk. Ondanks de stijging van de beroepsbevolking zou de werkloosheid tijdens de jaren 2017-2018 verder afnemen van 8,5 procent in 2015 tot 7,1 procent in 2018.

De invloed van de Federgon-sectoren

De stijgende vraag naar uitzendkrachten zette zich opnieuw verder (+ 3,8 procent). De voorbije kwartalen kunnen we spreken van een constante groei. Zowel de reguliere uitzendarbeid als de studentenarbeid namen verder toe en dit in zowel het arbeiders- als het bediendensegment.

De omzet van de ‘recruitment, search & selection’-bedrijven nam eveneens toe met een sterke 12,9 procent. De sector vermeed hiermee het traditionele seizoendipje in het derde kwartaal. De projectsourcing-activiteit tekende alweer voor een sterk kwartaal met + 10,4 procent volume.

Ook de vraag naar interim-managers leefde verder op, en dit na een moeizaam jaarbegin. De activiteit nam toe met 6,1 procent. Onder invloed van een bescheiden toename van collectieve dossiers outplacement neemt de outplacementactiviteit (+ 3,0 procent), ondanks de gunstige conjunctuur, globaal nog licht toe.

De private dienstenchequebedrijven zagen de activiteit nog licht toenemen (+ 1,6 procent ) in een stilaan mature mark . De ‘learning & development’-activiteiten ten slotte vertoonden een nagenoeg status-quo (een lichte daling met - 0,5 procent).

Bron: Federgon (federgon.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen