< Terug naar overzicht

Belgische arbeidsmarkt is structureel racistisch

De Belgische arbeidsmarkt is structureel racistisch. Discriminatie op basis van huidskleur en herkomst blijft schering en inslag.

Dat is de Belgische conclusie van een rapport van het Europees Netwerk tegen Racisme (ENAR) over racisme en discriminatie in de werkgelegenheid. De internationale organisatie maakte een stand van zaken op in alle Europese landen en Turkije over discriminatie op de arbeidsmarkt tussen 2012 en 2013. Het netwerk maakte voor die oefening gebruik van allerhande nationale data.

Het rapport windt er geen doekjes rond: "Het racisme is niet conjunctureel of incidenteel, maar structureel." Volgens het rapport is dat de enige verklaring voor het grote verschil in de werkzaamheidsgraad tussen autochtonen (74,2%), Maghrebijnse Belgen (42,9%) en mensen afkomstig uit zwart Afrika (39,7%).

Ook de totale werkloosheidsgraad ligt hoger bij die groepen. Terwijl 5,9% van de 'native' Belgen geen job heeft, is dat bij de Maghrebijnse bevolking 25,9%. En 18% van de Afrikanen zoekt vruchteloos naar werk.

In de onderzochte periode steeg ook het aantal klachten wegens racisme op de werkvloer bij het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding met 3%.

Het rapport spreekt dan ook van een arbeidsmarkt gebaseerd op etnostratificatie. Met andere woorden: herkomst, huidskleur en nationaliteit bepalen grotendeels de werkomstandigheden, zoals de hoogte van het loon, het type arbeid en de mogelijkheden tot promotie.

Bovenaan op de ladder staan mensen van Belgische afkomst. Dan volgen de mensen uit bepaalde Europese landen, zoals Italië en Oost-Europese landen, en mensen afkomstig uit zwart Afrika. Sollicitanten en werknemers van Maghrebijnse origine en dan vooral Marokkanen staan onderaan op de ladder.

Maatregelen
De organisatie stelt een tiental maatregelen voor. Zo is er bijvoorbeeld nood aan positieve discriminatie met quota in de overheidssector. De overheid moet een 'inclusieve neutraliteit' nastreven: de ambtenaar moet neutraal zijn, zijn voorkomen (denk aan religieuze symbolen) heeft minder belang.

Statutaire jobs bij de overheid moeten ook openstaan voor niet-Europeanen. Ook moeten mensen zonder papieren gemakkelijker aan werk kunnen geraken.

De wettelijke feestdagen moeten hervormd worden, omdat zes van de tien feestdagen van christelijke oorsprong zijn. ENAR pleit voor een flexibel systeem, waarbij iemand een feestdag kan opnemen om iets cultureel of religieus te vieren en waarbij niet-religieuze feestdagen samenvallen met bijvoorbeeld de internationale dag tegen racisme.

Bron: ENAR/De Morgen/De Standaard

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen