< Terug naar overzicht

Belgisch pensioenstelsel is onhoudbaar

Vergelijkend onderzoek in de 25 landen van de Europese Unie zou uitwijzen dat het Belgische pensioenstelsel het minst beantwoordt aan de behoeften van de bevolking.

Aon Consulting, een consultant in employee benefits en actuarieel advies, onderzocht in welke mate de nationale pensioenstelsels in staat zijn de schok van de vergrijzing op te vangen. Van de 25 landen in de Europese Unie scoren Denemarken, Estland en Ierland het best. België belandt op de laatste plaats, in het gezelschap van Slovenië en Griekenland.
Landen met een sterke demografie en uitstekende privépensioenen (zoals Denemarken en Estland) die zich al sterk geëngageerd hebben om het pensioenstelsel te hervormen, zullen aan nieuwe uitdagingen het hoofd kunnen bieden. Maar pensioensystemen van landen die vanouds vroegtijdige pensioenen aanmoedigen (waaronder België, Frankrijk en Griekenland) zijn op lange termijn onhoudbaar, is de harde conclusie.
De slechte score van België heeft verschillende oorzaken. De Belgische bevolking vergrijst. Maar de Belgische werknemers gaan vooral relatief vroeg op pensioen. In België duurt een gemiddeld pensioen (verschil tussen de levensduur en de gemiddelde leeftijd waarop men op pensioen gaat) 19,15 jaar. In Denemarken is dit slechts 15,3 jaar.
België scoort ook slecht (22e op 25) inzake de toereikendheid van het wettelijke pensioen. Dit criterium evalueert in welke mate het wettelijk pensioen de gepensioneerde in staat stelt dezelfde levensstandaard te behouden (bedrag van het wettelijke pensioen vergeleken met het gemiddelde loon). Er kan dus niet gezegd worden dat het wettelijk pensioen te hoog is. Het onderzoek beoordeelt ook de pensioenplannen van de bedrijven en daar eindigt België in het midden, op de twaalfde plaats. Een studie uit 2004 wees reeds uit dat de som van het wettelijk pensioen en het bedrijfspensioen in België minder dan 60% bedraagt van het laatste brutojaarsalaris van een gemiddelde bediende die op 60 jaar op pensioen gaat. Het is echter nog slechter gesteld met de Belgen die enkel moeten rondkomen met het wettelijk pensioen, zij vallen terug tot 40% van het laatste brutojaarsalaris.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen