< Terug naar overzicht

België topland om te werken

Ons land doet het in Europees perspectief goed op het vlak van kwalitatieve tewerkstelling. Slechts drie landen doen beter. Denemarken is het beste land om in te werken, gevolgd door Nederland en Zweden.

Dat blijkt uit de Job Quality Index, opgesteld door het European Trade Union Institute (ETUI). In 2008 verscheen de index voor het eerst.

De index bestaat uit een aantal onderzoeken en bevragingen naar zes indicatoren: loon, arbeidscontracten, werkuren en de balans werk-privé, arbeidsomstandigheden en werkzekerheid, opleiding en loopbaanontwikkeling en de collectieve belangenbehartiging. Recentelijk verscheen een update, met het oog op de mondiale crisis.

België staat op de vierde plaats op het vlak van kwalitatieve tewerkstelling. Denemarken, Nederland en Zweden vormen de top drie. Met een vierde plaats scoort België niet alleen zeer goed, het scoort ook ruim boven het Europees gemiddelde. De slechtste landen om in te werken zijn volgens het rapport Griekenland, Roemenië en Bulgarije.

Ons land is er zelfs nog op vooruit is gegaan, terwijl er over gans Europa een nipte daling is te noteren op de globale index. Vooral op het vlak van lonen, arbeidstijd en verhouding werk-privé doen we het beter dan gemiddeld.

Onze loonhandicap valt wel op, en dan vooral het grote verschil tussen het bruto- en het nettoloon. Maar het rapport stelt ook dat er geen verband aan te tonen is tussen de kwaliteit van de arbeid en de nettolonen. Volgens het European Trade Union Institute is het nog maar de vraag of nettoloon een goede parameter is voor het meten van jobkwaliteit.

Bron: De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen