< Terug naar overzicht

België tiende op wereldlijst voor gendergelijkheid

België staat op de tiende plaats van de wereldranglijst voor gendergelijkheid van het World Economic Forum (WEF). Daarmee steeg ons land een plaats in vergelijking met 2013. Hoewel de genderongelijkheid wereldwijd beetje bij beetje verkleint, zal het nog tot 2095 duren alvorens er sprake is van gendergelijkheid.

Dat blijkt uit de negende wereldranglijst voor gendergelijkheid van het World Economic Forum (WEF). Sinds 2006 onderzoekt het rapport de mate waarin vrouwen toegang hebben tot de arbeidsmarkt, het  onderwijs, de gezondheidszorg en de mate waarin ze vertegenwoordigd zijn in regerings- en beslissingsorganen.

De Scandinavische landen voeren het klassement aan, met IJsland op nummer één, gevolgd door Finland, Noorwegen, Zweden en Denemarken. Helemaal onderaan op het lijstje bengelt Jemen, waar de genderkloof voor amper 51% is gedicht.

België stijgt met een score van 78% naar de tiende plaats, een plaats hoger dan vorig jaar. Naast de Scandinavische landen moet België ook Denemarken, Nicaragua, Rwanda, Ierland en de Filipijnen laten voorgaan.

Op internationaal vlak ziet het WEF op negen jaar tijd enkel een verbetering van de gendergelijkheid op de werkvloer. De gelijkheid tussen mannen en vrouwen op het vlak van economische participatie en economische kansen schommelt wereldwijd rond 60%, een stijging met 4% in vergelijking met 2006. Hieruit leidt het WEF af dat het aan dit tempo nog 81 jaar zal duren alvorens er sprake is van gendergelijkheid.

Nog geen enkel van de 142 landen is erin geslaagd de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op alle vlakken weg te werken. De genderongelijkheid is het kleinst op het gebied van gezondheid en 35 landen, waaronder België, zijn erin geslaagd de kloof volledig te dichten. Ook op het vlak van onderwijs hebben 25 landen de kloof gedicht.

Hoewel op het vlak van economische participatie en de toegang tot het politieke leven de voorbije negen jaar de grootste vooruitgang is geboekt, blijft de kloof daar evenwel het grootst.

Van de 111 landen die sinds 2006 deelnamen aan het onderzoek, hebben 105 landen jaar na jaar vooruitgang geboekt op het vlak van gendergelijkheid. In zes landen, daarentegen, is de ongelijkheid nog gegroeid sinds 2006, met name in Sri Lanka, Mali, Kroatië, Macedonië, Jordanië en Tunesië.

Bron: WEF

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen