< Terug naar overzicht

België telt 1259 'cowboybedrijven'

Welgeteld 1259 ondernemingen in ons land kunnen als 'cowboys' worden bestempeld als het op het respecteren van de veiligheidsregels aankomt. Het gaat om bedrijven waar het percentage arbeidsongevallen minstens tien keer hoger ligt dan het sectorgemiddelde.

Het Fonds voor Arbeidsongevallen (FAO) heeft de brokkenpiloten vorig jaar opgespoord en hun een brief gestuurd. Daarin werden ze dringend verzocht iets aan die wantoestand te doen, liefst met professionele hulp. Om eenmalige uitschuivers uit de lijst te houden, moest de alarmdrempel in de drie afgelopen jaren minstens twee keer worden overschreden en moest minstens sprake zijn van vijf zware ongevallen.

Kleine bedrijven


De bedrijven komen uit alle sectoren, maar de verwerkende industrie, de groothandel en de bouw zijn het meest vertegenwoordigd. Ruim 60 procent zijn kmo's met 10 tot 49 werknemers, 12 procent is groter. Het resterende kwart heeft minder dan tien personeelsleden.

Weinig indruk


De brief heeft op de meeste betrokkenen weinig indruk gemaakt. Slechts 95 bedrijven (7,5 procent) hadden midden september al de moeite gedaan om te reageren.
De sociale partners zijn het niet eens over de vraag of de lijst publiek moet worden gemaakt. De vakbonden zijn voor, maar werkgevers vinden het een inbreuk op de privacy. Voorlopig is enkel sprake van een beveiligde website, waar bedrijven hun ‘score’ kunnen bekijken.

De laatste trends inzake arbeidsongevallen vindt u samengevat in dit artikel.

Bron: De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen