< Terug naar overzicht

België scoort sterk in ontwikkelen en aantrekken van talent (maar kan het moeilijk behouden)

Het aantrekken van talent en internationale mobiliteit zijn essentieel voor de welvaart van een land. België scoort goed op deze punten en behaalt een mooie 18de plaats in de derde editie van de Global Talent Competitiveness Index.

Business school INSEAD heeft de Global Talent Competitiveness Index (GTCI) 2015-16 gepubliceerd, een jaarlijkse studie in samenwerking met Adecco Group en het Human Capital Leadership Institute in Singapore (HCLI). In het rapport komen 109 landen aan bod die 83,8 procent van de wereldbevolking en 96,2 procent van het wereldwijde bbp vertegenwoordigen. Het thema van dit jaar, ‘Aantrekking van talent en internationale mobiliteit’, is toegespitst op bevindingen die verband houden met de significante correlatie tussen de beweging van talent en de economische welvaart.

Mobiliteit is cruciaal om vaardighedenkloven te dichten, en veel innovatieve, ondernemingsgezinde mensen werden geboren of studeerden in het buitenland. Het is dan ook niet verrassend dat de best gerangschikte landen zich gepositioneerd hebben als aantrekkelijke landen voor werknemers met sterke vaardigheden. Nu ze geconfronteerd worden met nieuwe types van migratiestromen, moeten de besluitvormers hun beleidslijnen en strategieën vormgeven om zowel de onmiddellijke bekommernissen van hun achterban aan te pakken, als de belangen van hun burgers op langere termijn te dienen.

Top 20 zonder grote veranderingen

De landen in de top 3 van de Talent Competitiveness zijn Zwitserland op de eerste plaats, gevolgd door Singapore en Luxemburg op respectievelijk de tweede en de derde plaats. Dat is dezelfde top 3 als in 2014.

De landen in de top 10 gaven duidelijk blijk van openheid in termen van talentmobiliteit. Bijna een kwart van de bevolking in Zwitserland en Luxemburg werd in het buitenland geboren. In Singapore bedraagt de verhouding zelfs 43 procent. De verhouding is ook significant in de Verenigde Staten (4), Canada (9), Nieuw-Zeeland (11), Oostenrijk (15) en Ierland (16).

Er vonden maar weinig veranderingen plaats in de top 20 sinds de lancering van de laatste editie van het GTCI-rapport, met uitzondering van de Tsjechische Republiek (20), die toetrad tot deze groep, Nieuw-Zeeland dat aanzienlijk betere prestaties leverde, en Canada en Ierland die een lichte terugval kenden.

België op plaats 18

België is erg vergelijkbaar met de andere hoge-inkomenslanden. Vooral op het vlak van aantrekken en ontwikkelen van talent scoort België goed. De grootste afwijkingen zitten er op het vlak van beroepsopleiding en op het vlak van het behouden van talent. Een andere dimensie die België kan verbeteren, is het inzetten van hoogopgeleide profielen in innovatie en het motiveren van ondernemerschap.

Bron: Adecco (adecco.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen