< Terug naar overzicht

België op de vingers getikt: nergens in Europa zijn minder allochtonen aan het werk

De Europese Commissie raadt de Belgische overheid aan om minderheden meer kansen te geven op de arbeidsmarkt. Ook het systeem van de bedrijfswagens ontsnapt niet aan kritiek, ze werken de mobiliteitsproblemen te sterk in de hand.

In haar nieuwe beleidsaanbevelingen voor de Europese lidstaten heeft de Commissie opnieuw kritiek op de achterstelling van migranten en andere kansengroepen op de Belgische arbeidsmarkt. Nergens in de Europese Unie is het verschil in tewerkstellingsgraad tussen personen die in de EU geboren zijn en personen van buiten de EU groter dan in ons land.

In de Belgische aanbevelingen wordt ingegaan op de situatie op de Belgische arbeidsmarkt. Die is volgens de Europese Commissie zeer gepolariseerd: jongeren, ouderen, laaggeschoolden en vooral migranten werken te weinig. Concreet: in België heeft in de leeftijdsgroep 20-64 jaar slechts 49,1 procent van de mensen die buiten de EU geboren werden een job, tegenover 70,2 procent van de personen die met een Europees paspoort geboren werden.

Mobiliteitsproblemen

Er moet ook dringend worden geïnvesteerd in de Belgische mobiliteit. “Het probleem van de piekuurfiles wordt steeds groter, ondermijnt de aantrekkelijkheid (van België) voor buitenlandse investeerders en brengt ook zeer grote economische en milieukosten met zich mee”, schrijft de Europese Commissie. Het moderniseren van spoorinfrastructuur en het wegwerken van de ‘missing links’ tussen de belangrijkste economische hubs moeten een topprioriteit zijn.

Ook de fiscaal voordelige behandeling van bedrijfswagens werkt files in de hand. Hoog tijd dus om daar iets aan te doen, meent de Commissie. Het openbaar vervoer moet eveneens beter. Andere opvallende opmerkingen betreffen de belemmeringen die in stand gehouden worden voor de dienstensector en de “zeer geconcentreerde” budgetten voor onderzoek en ontwikkeling.

Bron: Knack (knack.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen